Pet svakodnevnih navika zbog kojih se debljate

Radiosarajevo.ba
Pet svakodnevnih navika zbog kojih se debljate
Iako možda ne jedete često brzu i nezdravu hranu i šećer, ipak imate problema sa viškom kilograma? Možda je problem u vašim navikama.

Kako piše Brightside, vaša jutarnja rutina je možda baš ono što vas spriječava da imate tijelo iz snova.

Ovo je pet jutarnjih navika zbog kojih se debljate, umjesto da mršavite.

Spavate previše

Ako spavate premalo, vaše će tijelo proizvoditi više hormona stresa - kortizola i tako povećati vaš apetit. Ali ni dugo spavanje nije rješenje, jer prema pisanju žurnala PLOS One, spavanje duže od deset sati dovodi do većeg tjelesnog indeksa. Stoga se i preporučuje sedam do devet sati sna.

Spremate se u mraku

Dignite roletne nakon buđenja jer će sunce potaknuti vaš metabolizam i pomoći tijelu da se razbudi. Čak 20 do 30 minuta dnevnog sna će utjecati na vaš tjelesni indeks.

Ne pospremate krevet

Čudno, ali  istinito. Studija američke Nacionalne Fondacije za san otkrila je da osobe koje pospremaju krevet, bolje spavaju, a zdrav san dovodi i do zdrave težine.

Zaboravite se vagati

Istraživači Cornell Univerziteta su dokazali da je dnevno vaganje uspješna tehnika koja podupire gubitak kilaže. Najbolje vrijeme za vaganje jeste nakon buđenja jer ćete tada dobiti tačan rezultat.

Jedete premalo za doručak

Istraživači univerziteta u Tel Avivu insistiraju da biste si trebali ugoditi ukusnim jelima tokom jutra koji će iznositi oko 600 kalorija proteina, karbohidrata i desert. Zbog toga ćete manje hrane konzumirati tokom dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije