Pet prirodnih načina da vaši zubi budu bijeli i zdravi

Radiosarajevo.ba
Pet prirodnih načina da vaši zubi budu bijeli i zdravi
Foto: EPA-EFE / Keanu Reeves

Mnoge dnevne navike štete zubima - pušenje, previše kofeina i nedovoljna oralna higijena. Ako želite smanjiti posjete stomatologu možete iskoristiti ove savjete.

Zubni plak je ljepljivi sloj koji se stvara na zubima i rubovima desni, ako se redovno ne uklanja može doći do stvaranja zubnog kamenca. Naravno ako imate bilo kakvih problema s zubima trebate se posavjetovati sa stomatologom. 

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona može se koristiti kao prirodni piling, a često se koristi u mnogim lijekovima. Pomiješajte kašiku sode bikarbone s prstohvatom soli i jednostavno umočite vlažnu četkicu za zube u smjesu i četkajte zube kao i inače.

2. Aloe vera i glicerin

Pripremite prirodnu i zdravu pastu za zube. Perite zube s ovom pastom za zube i posmatrajte kako zubi postaju sjajniji i zdraviji.

  • jedna šoljica vode
  • 1/2 šoljice sode bikarbone
  • jedna kašika gela od aloe vere
  • 1 kašika eteričnog ulja limuna

3. Kora od naranče

Nakon što ste pojeli naranču, istrljajte njezinom korom zube. Vrlo jednostavan način za čišćenje zuba, bit će bijeli, a uklonit ćete bakterije i mrlje. Nakon nekoliko minuta, jednostavno usta isperite vodom.

4. Sjemenke sezama

Uzmite šaku sezamovih sjemenki, žvačite ih nekoliko minuta i zatim ih izbacite. Nikako ih nemojte progutati. Ove zdrave sjemenke pomoći će vam da odstranite zubni plak. Nakon žvakanja, suhom četkicom odstranite sve sjemenke. Pomoći će i kod mrlja na zubima. 

5. Vitaminska maska za zube

Jednostavno povežite rajčice, jagode i naranče i napravite pastu na zube. Stavite na zube i držite pet do šest minuta i isperite. To će pomoći da uništite bakterije u ustima i osvježite dah.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije