Pet namirnica koje uništavaju zube
Kako bi smanjili njihov loš utjecaj potrebno je da ih prepoznamo i umjereno ih konzumiramo, ali i nakon konzumiranja odmah operemo zube.
Krekeri
Ko bi pomislio da su i krekeri među top krivcima koji boje zube? Mnogi krekeri proizvedeni su od rafinisanih ugljenih hidrata, koji se pretvaraju u šećer i tako postaju izvor hrane za bakterije koje boje zube.
Balzamiko sirće
Obojeni tečni začin pun kiseline, koji rado dodajemo u jela i salate, nažalost negativno utiče na bjelinu zuba. Kako bi smanjili štetno dejstvo, pokušajte da smanjite količinu.
Stigla je loša vijest za obožavatelje ovog kiselog ukusa. Upravo kiselina iz krastavaca može da naruši gleđ i uzrokuje promjenu boje zuba.
Kafa i čaj
Ljubitelji kafe i čaja mogli bi da završe sa žutim zubima, a to naročito važi ako pretjeraju s uživanjem u ovim omiljenim napicima.
Paradajz sos
Paradajz svojom kiselinom, ali i intenzivnom bojom može da izazove tamnjenje i eroziju zuba, prenosi B92
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.