Čajem od šipka umirite želudac i ublažite bolove, gastritis, artritis

Radiosarajevo.ba
Čajem od šipka umirite želudac i ublažite bolove, gastritis, artritis
FOTO: Pixabay / Šipak sadrži vitamin C
Od davnina su poznate dobrobiti domaćeg i divljeg šipka, no nova istraživanja potvrđuju iskustva da hibiskus pomaže kod visokog pritiska i drugih srčanih problema.

Hibiskus ima diuretička svojstva koja pomažu kod izlučivanja viška tekućine iz organizma (koja utječe na povišenje pritiska i oticanje), ali i ublažava zatvor te se preporučuje i ljudima koji imaju problema s viškom kilograma.

Šipak, ili plod divlje ruže, se propisuju kao dodatno sredstvo tokom liječenja i oporavka, a jačaju i otpornost na infekcije, poput prehlade i gripe.

Pomoć kod probave i kamenca

Šipak sadrži i trjeslovine koje imaju sposobnost stezanja, što olakšava probleme s proljevom, osobito onim koji je izazvan groznicom. Pektini i organske kiseline iz šipka imaju diuretički učinak, a organske kiseline potiču izlučivanje probavnih sokova te tako ublažavaju gastritis.

Novija su istraživanja pokazala da bi šipak mogao pomoći ublažavanju bolova i povećanju pokretljivosti zglobova zahvaćenih artritisom.

Čaj od šipka rabi se i kod upalnih procesa bubrega, osobito za sprečavanje novih oboljenja. Ljudi kod kojih lako dolazi do skupljanja pijeska i kamenaca u bubrezima ili mokraćnome mjehuru trebali bi dulje piti čaj od šipka.

Zbog kiselkasta okusa šipkov čaj je ugodno osvježenje kod bolesti s temperature. Sjemenke se u narodnoj medicini koriste kod kamenca, bolesti bubrega i mjehura, kod reume i uloga. Marmelada od šipka zimi je dobar dodatni izvor vitamina C.

Vitamin C

Najviše vitamina C ima u zrelom šipku koji još nije omekšao i počeo gubiti svijetlocrvenu boju. Šipak je pored toga bogat izvor karotina i vitamina P. U šipku ima još i vitamina B1, B2, E i K. U košticama ima dosta vitamina E i vanilina, od čega stučene koštice imaju ugodan miris. Čini se da je šipak iz naših sjevernijih, hladnijih i vlažnijih područja bogatiji vitaminom C, dok je u plodovima iz toplijih, suhih i sunčanih krajeva nađeno više šećera.

Čaj od šipka zahvalan je jer je domaća biljka dostupna u našim krajevima, a uz dodatak meda, limuna i cimeta pretvara se u izvrstan napitak koji se može poslužiti i topao i hladan. Ipak, pripazite ako imate nizak pritisak ili problema sa zgrušavanjem krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije