Čaj od valerijane ublažava PMS, napetosti i strah

Radiosarajevo.ba
Čaj od valerijane ublažava PMS, napetosti i strah
Pixabay / Ilustracija
Ne morate posezati za tabletama za smirenje ili za spavanje, radije birajte valerijanu - biljku čiji korijen ublažava osjećaj napetosti i nesanicu te poboljšava kvalitetu sna.

Valerijana ublažava i simptome depresije, epilepsije, ADHD-a i kroničnog umora te stanja izazvana psihološkim stresom, uključujući glavobolje, želučane tegobe, strah i hipohondriju.

Savjetuje se da je valerijanu najbolje macerirati - jednu čajnu kašiku korijena valerijane prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji od 8 do 12 sati.

Nakon toga procijedite te napitak sasvim malo ugrijte i pijte ga gutljaj po gutljaj, od dva do tri puta na dan, s tim da zadnju šalicu popijete pola sata prije spavanja.

Kako koristiti valerijanu?

U biljnim ljekarnama možete nabaviti i tinkturu valerijane - uzimajte je tri puta na dan po 20 kapi na kocki šećera.

Nakon 2-3 sedmice uporabe valerijane treba uzeti pauzu od dvije sedmice a potom je, ako je potrebno, možete ponovno početi uzimati. No iako ne izaziva mamurluk, valerijanu nije preporučljivo konzumirati prije vožnje automobilom ili rada na strojevima koji traže veću koncentraciju, jer zbog uspavljujućeg djelovanja smanjuje pažnju.

Veliki plus je i to što, za razliku od tableta za smirenje i antidepresiva, valerijana ne izaziva nikakvu ovisnost, a kad je uzimate kratkoročno, nema nikakvih štetnih nuspojava. Pripravke od valerijane možete kupiti u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula i ekstrakta.

Ima je posvuda, a vrtlari je ne vole jer je korov i guši drugo bilje. Njene ljekovite sposobnosti se ogledaju u tome da regulira menstrualni ciklus, smanjuje menstrualno krvarenje, jača mišiće i tkiva maternice i obnavlja ih, pomaže u liječenju mioma i tumora maternice i jajnika.

Također, ublažava tegobe klimakterija i menopauze, regulira krvni pritisak. Indijanci i Kinezi je jedu zbog velike hranjive vrijednosti. Ovo je biljka koja je bila izuzetno cijenjena u ratovima zbog veoma brzog zaustavljanja krvarenja. Kod hemoroida koji krvare koristi se kao sjedeća kupka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije