Pet najboljih jesenskih namirnica

Radiosarajevo.ba
Pet najboljih jesenskih namirnica
Ako se želite što bolje pripremiti za zimu, ako svom organizmu želite pružiti najbolje iz prirode, onda ove jeseni nemojte zanemariti top 5 jesenskih namirnica. One nisu jedine, ali su svakako najbolje baš sada pa ih zato iskoristite do maksimuma.

Kruška

Ovo sočno jesensko voće prirodno je namijenjeno baš za ovo doba godine jer će nas njeni vitamini bolje pripremiti za promjenjivo i hladnije godišnje doba. Kruška će nam nahraniti kožu, kosti, kosu, pojačati imunitet, izoštriti čula te donijeti bolji emocionalni mir za vrijeme depresivnije jeseni, a sve zahvaljujući pravom omjeru vitamina A, B1, B2, B3 i drugih.

Tikva

Kad se sjetite jeseni, a ne sjetite se odmah tikve, to je vjerovatno zato što je još uvijek ne jedete dovoljno da bi vam postala motivacija za jesen, piše Index. A to bi zaista trebali promijeniti, jer je tikva kraljica koja će našem organizmu dati sve što mu je potrebno. Ona je prepuna vlakana koji će pročistiti i očuvati vašu probavu, pripremiti je za dane teže hrane, očuvat će i vaš vid, podići imunitet te vas dobro zasititi iako nema previše kalorija.

One su zasitne, hranjive, pune fitosterola koji snižava razinu lošeg kolesterola, a pomažu i izlučivanju serotonina, hormona zaduženog za dobro raspoloženje.

Cvekla

Je li cvekla nepravedno zanemarena kad pričamo o zdravlju i mršavljenju? Itekako! Ona sadrži čak 90 posto vode, zbog čega je odličan odabir za niskokalorične obroke, a opet je bogata vrijednim nutrijentima koji će nas "ugrijati" na jesen i bolje pripremiti za nadolazeće minuse.

Prokulice

Tražite li dobar izvor željeza i vitamina K, koji dižu imunitet, u prehranu svakako uvrstite ukusne prokulice. Možda još uvijek niste njihov fan pa ih probajte grilati kao ražnjiće, omotane s malo mesnate slanine. Tom prilogu sigurno nećete moći odoljeti.

Šipak

Možda ga znate kao odličan izvor vitamina C, no šipak je puno više od toga. Šta nam treba u ove hladne prijelazne dane? Vitamin C, B, K, trebaju nam antioksidansi i nutrijenti koji će nas čuvati od upala, a upravo nam to pruža ukusan šipak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije