Pet načina da u čokoladi uživate bez ustezanja

Radiosarajevo.ba
Pet načina da u čokoladi uživate bez ustezanja
Pixabay / Ilustracija
Umjesto da se suzdržavamo od grickanja svog najdražeg slatkiša trebamo činiti baš suprotno – tamnu čokoladu kao namirnicu uvrstiti u našu svakodnevnu prehranu.

Razloga je nekoliko – na taj način zadovoljit ćemo svoju dnevnu potrebu za čokoladom, a da pritom ne opustošimo policu sa slatkišima u jednom naletu.

Poznat je pozitivan učinak tamne čokolade na naše zdravlje – štiti mozak i srce, snižava krvni tlak te smanjuje potrebu za šećerom. Doznajte kako bez grižnje savjesti možete svakodnevno uživati u čokoladi, a da pritom nimalo ne ugrožavate zdravlje niti svoju vitku liniju!

 1. Napravite čokoladni smoothie

Kad vas obuzme želja za čokoladom, napravite čokoladni smoothie. Osim nekoliko kockica tamne čokolade ili čokoladnog čipsa, možete isprobati još zdraviju varijantu tog tamnog napitka dodajući mu nezaslađeni kakao u prahu. A evo ideje za super smoothie.

2. Obojite doručak čokoladom 

Žitnim pahuljicama ili zobenoj kaši koju jedete za doručak možete dodati jednu do dvije kockice tamne čokolade ili ih naribati i posuti po obroku od svježeg voća kojega doručkujete.

Tako ćete si malo zasladiti najvažniji dnevni obrok i obojiti ga u boju svoje najdraže slastice. Pritom imajte na umu kako je dokazano da takav slatki doručak zapravo pomaže kod reguliranja tjelesne težine tako stvara osjećaj sitosti. Naime, znanstvenici tvrde kako se na taj način kontrolira lučenje hormona odgovornog za osjećaj gladi. Stoga, započnete li dan s čoksicom, ne bojte se viška kilograma. 

"Žitnim pahuljicama ili zobenoj kaši koju jedete za doručak dodajte jednu do dvije kockice tamne čokolade ili ih naribajte i posipajte po obroku od svježeg voća kojega doručkujete"

3. Čokoladni preljev za razna jela

Vjerovali ili ne, ali od čokolade možemo napraviti preljev namijenjen za gotovo svaku namirnicu, od najraznovrsnijih voćnih salata do raznih grickalica poput kokica.

Kulinarska mašta ovdje se tek rasplamsava, jer tu u igru dolaze i začini (od cimeta do čilija), dok umak od tamne čokolade možemo dodavati pečenoj cvjetači, šparogama, poškropiti je po maslinama ili pak rajčicama sušenima na suncu. Skeptike podsjećamo na staru narodnu izreku - nikad ne možeš znati dok ne probaš!

4. Dodajte koju kockicu u maslac od kikirikija

Ako ste ljubitelj maslaca od kikirikija, vjerojatno ste s vremenom poželjeli promijeniti okus svog omiljenog namaza. Probajte ga osvježiti dodajući mu malo sušenog voća, zatim začina poput ribanog đumbira i dakako – poneku kockicu nasjeckane tamne čokolade. 

Takav namaz dodajte na šnitice svježeg voća ili pak od njega napravite umak za narezane štapiće od mlade mrkve. Novim okusima obogatit ćete svoj jelovnik.

5. Čoksica u slanim jelima, sa sirom, povrćem… 

Čokolada i povrće možda će se učiniti neobičnom kombinacijom, međutim to zapravo nije ništa novo. Primjer je tradicionalan meksički umak (mole poblano) koji se priprema s čilijem i tamnom čokoladom odnosno kakaom. A tu su i neke druge, ne tako česte kombinacije čokolade s parmezanom, zatim patlidžanom pa čak i humusom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije