Pet kreativnih načina kako štedjeti novac

Radiosarajevo.ba
Pet kreativnih načina kako štedjeti novac
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Pametan način za stvaranje crnog fonda je da se pretvarate da uopće niste ni imali novca, a uz ovo bezbolne strategije možete povećati svoje zalihe na kreativan način.

Skriveni račun za štednju

"Ako funkcionira za vas, to je vaš štedni račun. Toliko često bacamo kovanice posvuda, a oni koji ih vjerno skupljaju na jednom mjestu uvijek se začude koliko su toga uspjeli skupiti" kaže Crow, koji je uvjeren da su kreativni načini štednje najpametniji, a ujedno i najbezbolniji za ljude i njihov budžet.

Odaberite 'nezgodnu' banku

Ljudi vole obavljati sve svoje bankarske poslove na jednom mjestu, osobito ako je to i u kombinaciji s internet bankarstvom. No, kad vam se novac nalazi u neposrednoj blizini, uvijek postoji faktor iskušenja za trošenje.

"Neka vam izvlačenje novca bude izazov, primjerice u banci koja nema bankomate baš posvuda. Ili otvorite štedni račun u banci koju ne koristite za ništa drugo, tako da vam se novac skida s trajnim nalogom, a do njega ne možete doći osim da osobno odete tamo. Izbacite karticu iz uporabe i prisilite se da kod svakog izvlačenja novca morate otići u banku", objašnjava Crow.

Otplatite - i nastavite plaćati

Ako ste napokon dovršili plaćanje kredita za auto, stan ili bilo koju drugu pozajmicu za koju ste navikli da na početku mjeseca odredite novac i živite bez njega, izbjegnite iskušenje da upadnete u novi dug. Naprosto, preusmjerite ta sredstva iz plaćanja kredita u štednju koju ne bi trebali ni osjećati. Takav savjet uštede neću promijeniti vaš životni standard, no doista su učinkoviti, piše Reader's Digest.

Pametno s bonusima

Čestitamo ako ste dobili bonus na poslu, povrat poreza ili sličan financijski dobitak, bravo za vas. No, sad je pred vama izazov kako ne 'spiskati' taj novac na gluposti. Koristite se pravilom trećina - jednom trećinom pokrijte eventualna dugovanja, jednu trećinu odredite za štednju, a s jednom trećinom si kupite nešto što vam treba i što će vas razveseliti. Ovaj plan dat će vam ravnotežu, a opet se nećete osjećati uskraćeno.

Pretvorite štednju u igru

To je zabavan projekt koji možete napraviti s djecom. Stavite kovanicu od 20 pfeninga, sutra stavite 50, preksutra marku, četvrti dan dvije marke... Tako ćete povećavati štednju i penjati se do sve većih brojeva, a što dulje uspijete igrati igru - štednja će biti impresivnija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije