Pet biljaka za koje se vjeruje da u dom privlače novac i bogatstvo: Veoma lako ih je održavati

1
Radiosarajevo.ba
Pet biljaka za koje se vjeruje da u dom privlače novac i bogatstvo: Veoma lako ih je održavati
Foto: Unsplash / Biljke/Ilustracija

Kada za svoj dom ili kao nekome za poklon, biramo biljke, najčešće se odlučujemo na one koje nas privuku svojim izgledom te one koje su lake za održavanje. Rijetko kada razmišljamo o tome kakvu energiju koja biljka donosi u prostor.

Na sreću, biljke su izvor pozitivne energije i istu takvu energiju privlače u dom.

Ali, za neke od njih se vjeruje da i u dom privlače novac, odnosno finansijsku stabilnost i prosperitet. U nastavku donosimo koje su to biljke te kako se brinuti o njima.

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Volodimir Zelenski u noćnom videoobraćanju naciji priznao: "Stanje je teško"

Drvo žada

Drvo žada naziva se još i drvetom novca, pa čak i drvetom srećonošom pa je, osim za posjedovanje u vlastitom domu, idealno i kao poklon dragim osobama. Karakteriziraju ga debeljuškaste grane i ovalni, mesnati listovi koji mogu biti u raznim nijansama zelene boje.

Ilustracija/Drvo žad

Kineski dolar

Kineski dolar sobna je biljka podrijetlom iz južne Kine te se i za nju vjeruje da može donijeti finansijski prosperitet te općenito pridonijeti blagostanju svih koji žive u blizini ove biljke. Karakterišu ju tanki, okrugli zeleni listovi koji rastu raštrkani na sve strane.

Baš kao i drvo žada, kineski dolar voli mnogo  svjetlosti, ali treba pripaziti da, tokom ljetnih mjeseci, nije na prejakom suncu. Također, kako bi listovi što lakše apsorbirali svjetlost, potrebno je redovno uklanjati prašinu koja se na njima može nakupiti. Kada je riječ o zalijevanju, zavisno od veličine tegle u kojoj se biljka nalazi, potrebno ju je zalijevati otprilike jednom sedmično. Ali, prije zalijevanja, najbolje bi bilo prvo provjeriti da je tlo umjereno suho.

Ilustracija/Kineski dolar

Lavanda

Prema feng shuiju, lavanda je biljka koja, zbog svoje ljubičaste boje, privlači bogatstvo, a zbog svog blagog mirisa potiče dobru i opuštajuću energiju te kućanstvo štiti od negativnih vibracija i energije.

Iako smo lavandu navikli viđati u vanjskom okruženju, vrlo lako ju je uzgojiti i u kući. S obzirom na to da je lavanda mediteranska biljka, voli mnogo svjetlosti i direktno sunce te joj ne odgovara prečesto zalijevanje. Također, ne odgovara joj propuh pa je potrebno pripaziti na mjesto na kojem se nalazi.

Najjači učinak ima eterično ulje od lavande

Jasmin

Jasmin je, prema feng shuiju, biljka koja u dom privlači dobru energiju te ekonomsku stabilnost. Grmolika je biljka i krase ga sitni bijeli ili blijedo žuti cvjetovi opojnog mirisa.

Jasmin je prilično otporna biljka koja voli puno svjetlosti koja može biti i izravna, ali lako preživljava i u sjenovitijim uslovima. Kao i sve ostale biljke s ovog popisa, voli umjereno zalijevanje pa, ako je uzgajan u tegli, prije zalijevanja je najbolje provjeriti da je zemlja oko njega blago suha. Ako zemlja oko jasmina bude pretjerano vlažna, to će pokazati listovi koji će postati žuti.

Ilustracija/Jasmin

Bosiljak

Bosiljak mnogima predstavlja samo aromatični začin koji se koristi za kuhanje mnogih jela. Ali, on je puno više od toga pa i biljka koja dom štiti od negativne energije i privlači finansijski prosperitet. Neki ga čak koriste i za spaljivanje uz tamjan koji tjera negativnu energiju.

Bosiljak je vrlo lako održavati i kao živu biljku u tegli. Idealno bi bilo smjestiti ga uz prozor gdje će imati mnogo svjetla te ga umjereno zalijevati tek kada mu zemlja postane blago suha, piše Miss7.

Brojni benefiti za zdravlje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije