Pesticidi u hrani: Od 184 uzorka dva su bila neodgovarajuća

0
Radiosarajevo.ba
Pesticidi u hrani: Od 184 uzorka dva su bila neodgovarajuća
Foto: Pexels / Hrana (Ilustracija)

Od 184 uzeta uzorka, dva nisu bila u skladu s važećim propisima. To su rezultati Programa kontrole ostataka pesticida u hrani biljnog i životinjskog porijekla u Bosni i Hercegovini za prošlu godinu, potvrđeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH. Dodaju, za istraživanje su korišteni podaci o prehrambenim navikama stanovništva Bosne i Hercegovine.

Analizirane su, između ostalih, jabuke, jagode, breskve, zelena salata, ali i tri nacionalna proizvoda kruška šljiva i mandarina.

Od ukupno 184 uzorka 99 nije sadržavalo ostatke pesticida, 80 je sadržavalo ostatke pesticida iznad razine kvantifikacije.

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

Jeste li i vi među njima? Tri rečenice koje izgovaraju najsretniji parovi na svijetu

U okviru maksimalno dopuštene, tri uzorka su sadržavala ostatke pesticida iznad granica - špinat, jabuka, paradajz, a dva uzorka su bila neodgovarajuća.

"Otprilike je 50 posto dolazilo iz uvoza, dok je drugih 50 posto bilo domaće proizvodnje i naravno Agencija će sve rezultate u jednom sažetom izvještaju dostaviti Vijeću ministara na razmatranje i usvajanje, i naravno svi kontrolni programi u budućnosti koje pripremaju ostali nadležni organi će biti bazirani na ovakvoj procjeni", ističe Džemil Hajrić, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH.

Sarajevo na svjetskoj listi namirnica sa izborom domaće hrane

Sarajevo na svjetskoj listi namirnica sa izborom domaće hrane

To znači da u donekle pretjeranoj upotrebi pesticida Bosna i Hercegovine ne zaostaje za drugim zemljama. Nadležni kažu da ne treba dizati paniku, ali da kupci moraju biti upućeni šta kupuju.

Mogućnost kontaminacije

"Samo su tri uzorka koja nisu bila u skladu sa legislativom. To što su neki uzorci sadržavali određeni broj pesticida, ne mora značiti da je nešto strašno, nego postoji mogućnost da se desila neka kontaminacija, da li uslijed vode, uslijed samog transporta…", mišljenja je Benjamin Čaušević iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane.

"U većini hrane prisustvo pesticida određene kategorije sadrže čak i više. Sa stanjem proizvoda na policama na tržnicama mi nismo baš informirani i ne znamo tačno čime se sve lagano trujemo", kazao je Marin Bago, predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača "Futura".

Građani smatraju da kontrola voća i svih proizvoda treba biti više

"Istina, kontroliraju, ali ne dovoljno. Tako da puno je propusta i puno je bilo slučajeva gdje se na artiklima morala selekcija napraviti", "Provjeravam ako je domaće - samo domaće", "U stvari najviše ga perem. Nikako drukčije bez obzira na sve", samo su neki od komentara građana.

Važno je što stručnjaci kažu da su rezultati kratkotrajne procjene rizika pokazali da je malo vjerovatan rizik, po zdravlje, od kratkotrajne prehrambene izloženosti potrošača pesticidima. Na kraju, sve se svodi na povjerenje kupca u istinitost onog što navode proizvođači ili prodavači, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije