Peškiri imaju neugodan miris i nakon pranja: Evo rješenja

Radiosarajevo.ba
Peškiri imaju neugodan miris i nakon pranja: Evo rješenja
Foto: Unsplash / Ilustracija

Ako vam se ikada dogodilo da uzmete čist peškir  iz ormara i obrišete se nakon tuširanja, a pritom shvatite da taj ručnik ima neugodan miris, jasno vam je koliko je to iritantna pojava.

Iako se može činiti da radite sve ispravno kad je riječ o pranju peškira, moguće je da vam se potkrala neka greška zbog koje su vaši ručnici grubi i... Smrdljivi.

Što učiniti kako biste to spriječili? Donosimo nekoliko trikova.

Ocat

Prije pranja ulijte jednu do dvije šoljice bijelog octa izravno u bubanj, a njime možete zamijeniti i omekšivač. Osim što će omekšati peškire i ukloniti neugodan miris, ocat je prirodan i jeftin.

Soda bikarbona

Pola šoljice sode bikarbone pospite po peškirima u bubnju prije njihova pranja. Pričekajte pola sata ili, ako imate vremena, cijelu noć pa operite peškire. Ne brinite, soda bikarbona neće ih oštetiti.

Očistite mašinu za veš

Iako ona izgleda čisto, moguće je da je vaša mašina prljava. Prvi znak za to je njen neugodni miris. Stručnjaci savjetuju da je očistite jednom mjesečno, a najlakše ćete to učiniti tako da u dozer za pranje ulijete ocat i upalite program za pranje na najvišoj temperaturi. Nakon svakog pranja ostavite vrata mašine otvorenima kako biste spriječili stvaranje plijesni.

Osušite peškire

Prije nego što ih pospremite u ormar, pobrinite se da su peškiri potpuno suhi. Ako su ostali vlažni to će potaknuti nastanak plijesni i bakterija, zbog čega će ručnici imati neugodan miris. Zbog istog razloga nikad u košaru za prljavi veš nemojte bacati mokre ručnike. Najprije ih osušite pa tek onda ubacite u košaru, piše Index.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije