Ovo je pet prednosti koje donosi odrastanje uz psa

Radiosarajevo.ba
Ovo je pet prednosti koje donosi odrastanje uz psa
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Svako dijete u nekom trenutku svojega života odlučit će se zamoliti svoje roditelje za nabavku kućnog ljubimca.

Iako su oni velika obaveza te iziskuju određene financije, ne mogu ih svi priuštiti, pogotovo uz sve dodatne ili poslovne, aktivnosti. No, jeste li znali da oni zapravo mogu pomoći razvoju vaše djece?

Učenje o odgovornosti

Tražiš li priliku da naučiš svoje dijete važnoj životnoj lekciji? Briga o živom biću razlikuje se od odgovornosti vezane uz pražnjenje perilice posuđa. Od šetnje, kupanja, hranjenja - sve su to zadaci koje bi tvoje dijete moglo naučiti ponešto o obavezama i o brizi vezanoj uz živo biće, prenosi miss7mama.24sata.hr

Djeca odrasla s kućnim ljubimcima u prosjeku su zdravija

Nedavna istraživanja dječjeg zdravlja zaključila su da su djeca koja su živjela s kućnim ljubimcima (ali posebno psima) tokom prve godine života zapravo imala bolji imunološki sustav od onih koji nisu. Oni vjeruju da je izloženost psima mogla pozitivno potaknuti sazrijevanje njihovog imunološkog sustava tijekom dojenja. Pored toga, kad su se razboljeli, bio im je potreban kraći period korištenja antibiotika u usporedbi s djecom koja nisu živjela s kućnim ljubimcima.

Ilustracija - undefined

FOTO: Pixabay: Ilustracija

Imaju bolju emocionalnu inteligenciju

Svi su čuli za IQ, ali jesi li razmišljala o poboljšanju EQ-a djeteta (ili emocionalne inteligencije)? Posjedovanje psa omogućuje im da vježbaju ove vještine i poboljšava svoju emocionalnu inteligenciju tokom vremena. Briga za drugi život će zahtijevati od tvojega djeteta da postane suosjećajniji pojedinac. Hranjenje ili šetnja psa, iako će ponekad možda radije željeti raditi neke druge stvari, značit će da moraju izaći izvan okvira razmišljanja samo o sebi te da moraju vježbati nesebično. Uz to, briga za kućnog ljubimca gradi djetetovo samopoštovanje. Ispunjavanje malih zadataka (poput punjenja posude s vodom) pomoći će im da se osjećaju sposobnima i ujedno će im dati osjećaj postignuća.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da djeca sa psima u kući također imaju smanjenu razinu anksioznosti i smanjenu količinu percipiranog stresa. Vjeruju da djeca koja komuniciraju sa psima imaju povećanu razinu oksitocina koji se oslobađa u njihov mozak. Ukratko, kućni ljubimac osim ljubavi u tvoju će kuću unijeti i nemjerljivu sreću.

Više vježbaju i igraju se

Pokušavaš li pronaći način da odvratiš svoju djecu s kauča i dalje od ekrana mobitela ili tableta? Pokušaj usvojiti psa! U prosjeku djeca koja imaju psa u kući vježbaju 15 minuta više od one djece koja nemaju psa. Iako se te minute sada ne čine posebno dugačkima, ali one dodaju i do 6 sati mjesečno i 67 sati godišnje više vježbe! Neki istraživači vjeruju i da bi posjedovanje pasa mogao biti način da se pomogne u borbi protiv pretilosti u djetinjstvu, prenosi The Drake Center.

Psi su odlični i po pitanju terapija Jednom od 45 djece u Sjedinjenim Američkim Državama dijagnosticiran poremećaj iz spektra autizma (ASD)? To je gotovo 2 % cjelokupne populacije djece u dobi od 2 do 17 godina. Neprofitna udruženja, kao što je Good dog! otkrili su da psi imaju nevjerojatan utjecaj na kvalitetu života i razvoja djece s ASD-om, a neke od prednosti uključuju:

Pas pruža osjećaj sigurnosti..

Smanjuje tjeskobu.

Povećana spremnost za isprobavanje novih stvari.

Povećana sposobnost suočavanja sa strašnom situacijom.

Povećava društvenu interakciju.

Potiče verbalnu komunikaciju, osnažuje vokabular.

Nadalje, psi mogu pomoći i djeci s dijagnozom ADHD-a:

Psi pomažu stvoriti dosljednost i rutinu.

Pružaju način za potrošnju viška energije i pomažu u hiperaktivnosti.

Psi pomažu djeci da se nose s izolacijom i depresijom.

Sve u svemu, posvajanje psa može biti jedna od najboljih odluka koje ćeš ikada donijeti za svoje dijete. Stoga, šta čekaš?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije