Parovi s dobrim seks-životom rade jednu bitnu stvar drugačije

0
Radiosarajevo.ba
Parovi s dobrim seks-životom rade jednu bitnu stvar drugačije
Foto: Pexels / Ilustracija

Nije riječ ni o kakvoj akrobaciji u krevetu već o sposobnosti da možemo iskomunicirati pravilno svoje potrebe i želje, a pri tom cijeniti i uvažavati partnera.

Razgovor o seksu u vezi i postavljanje pravih pitanja važan je dio svake veze. Ali kako izgleda zdrav razgovor o seksu?

"Zdravi parovi razgovor o seksu ne smatraju velikom stvari. Ključ dobre seksualne komunikacije je dosljednost. Predigra počinje onog trenutka kad se ujutro probudimo. Moramo komunicirati o svojim potrebama. Trebamo naći kompromis, udovoljiti jedno drugome i međusobno se ohrabrivati", objašnjava Jackie Golob, savjetnica za mentalno zdravlje i terapeutkinja za seks i odnose.

"Jedna od blagodati seksualnog razgovora je ta da nema neugodnosti. Dobar seks se neće dogoditi sam od sebe. Parovi se moraju potruditi da održavaju strasti kroz zdravu komunikaciju", dodaje i Cay Crow, licencirana profesionalna savjetnica i certificirani seksualni terapeut.

"Uspješno komuniciranje o seksu je vještina i njegovo će usavršavanje neizbježno dovesti do bolje cjelokupne komunikacije u vašoj vezi", navodi i Carol Queen, seksologinja.

Stručnjaci stoga objašnjavaju - razgovor je ključna stvar, a o ovih šest stvari razgovaraju svi parovi s dobrim seks-životom

1. Redovno razgovaraju o svom seksualnom životu - u pravo vrijeme

Zdravi razgovori o seksu trebali bi biti redovita pojava. Važno je da parovi razgovaraju o svemu, od želja do konkretnijih pitanja povezanih s intimnošću. I, kako naglašava Queen, vrijeme je vrlo važno.

"Nije samo ono što kažete, već kada to kažete", kaže ona.

Drugim riječima, morate znati kada je ispravno razgovarati o seksu. Takvi će razgovori izvesti na dobar put samo ako su oba para voljna razgovarati.

"Dobra komunikacija znači da je vaš partner emocionalno sposoban za takav razgovor", dodaje.

Prilikom razgovora važno je dobro slušati.

"Aktivno slušanje omogućuje parovima da ne čuju krive stvari te da razumiju ono što im partner pokušava objasniti. Ako se nešto pogrešno protumači, moglo bi doći do sukoba", objašnjava Queen.

2. Stavljaju seks u raspored i pričaju o sljedećem seksu

"Izgovori poput 'Preumoran sam' ili 'Prezaposlen sam', ujedno pokazuju partneru da nam je manje važan. Čak je zdravo zapisivati datume kada ćete se seksati i planirati vrijeme za seks", kaže Jackie.

Što je najvažnije, parovi bi trebali sjesti i razgovarati o danima u kojima i jedno i drugo imate manje posla. Zatim taj dan stavite u kalendar i s iščekivanjem ga očekujte.

"Predigra može dovesti do seksa. Tjedan dana prije, ili nekoliko dana prije seksa, možete zadirkivati jedno drugo kako bi se vaša želja što više povećala", dodaje Jackie.

Ako ste zakazali seks to će povećati komunikaciju o predstojećem seksu, ali također prirodno povećava i komunikaciju o seksu u cjelini.

3. Otvoreno razgovaraju o onome što vole, a što ne

Spisak seksualnih želja je sjajan. To može dovesti do dubljih razgovora i uzbudljivih novih avantura u spavaćoj sobi. Ali, to nije pravni dokument koji ste vi ili vaš partner dužni ispuniti. Prenošenje te stvarnosti, ključno je za zdrav seksualni život.

"Svaki se partner mora osjećati sigurno i smireno. Seks je igra za odrasle - maštovita i slobodna. Zdravi parovi komuniciraju o tome što vole, a što ne vole. Prema tome se mogu i odrediti želje drugog partnera. Loša komunikacija u vezi s onim što radite ili ne, može unijeti negativnu energiju u vezu, što će samo smanjiti vaše strasti", kaže Jackie.

4. Razgovaraju o stvarima koje ih pokreću i ne sramote svog partnera

"Svako može imati neko mjesto na tijelu koje ako se dodirne izaziva nelagodu, primjerice nekakvi problemi u prošlosti ili slično. Parovi koji uspješno komuniciraju riješit će ovakve stvari bez ikakvih problema. Kada dođe do takvih problema, zdravi parovi odmah to iskomuniciraju i riješe problem bez krivice", objašnjava Queen.

U bilo kojoj raspravi o spolu, nikada nemojte krivicu prebacivati na partnera niti ga sramotiti, pogotovo kada su u pitanju problemi iz prošlosti.

"Započinjanje rečenica poput 'Ti uvijek ...' ili 'Nikad ...' pokazuje da svu krivicu stavljamo na partnera, umjesto da pogledamo i našu ulogu u svemu tome", dodaje.

5. Razgovaraju o seks pozama, igračkama...

Zdravi parovi znaju klasificirati svoje osobne spolne sposobnosti i preferencije na temelju razine udobnosti, granica, uzbuđenja i znatiželje.

"Vi ne posjedujete partnerove seksualne sklonosti. Baš poput hrane, vi ili vaš partner možete biti raspoloženi za različite stvari u različito vrijeme", kaže Cay.

Ona redovito savjetuje parove da komuniciraju iznoseći tri stupca seksualne aktivnosti. Prvi stupac sadrži ono što volite i što ćete raditi. Drugo, što biste mogli probati. I treće, ono što apsolutno nećete učiniti.

Ova je vježba izvrstan način za jačanje komunikacije ako su vaši signali postali nejasni, kao i za stjecanje bolje ideje o tome što vaš partner voli tijekom seksa.

6. Razgovaraju i cijene međusobne seksualne sposobnosti

Ljudi su, prema Jackie, programirani da misle negativno, a seks je često područje komunikacije u kojem određene fraze mogu imati trajni utjecaj.

"Za svaku negativnu misao ili komentar koji čujemo trebamo 3 do 5 pozitivnih da preoblikujemo svoj mozak i obnovimo negativnost koju smo čuli. Zdravi se parovi međusobno razumiju i cijene. Obavezno se usredotočuju na pozitivno i dijele to s partnerom. Tokom razgovora su otvoreni, iskreni i angažirani. Ako naučite koje specifične fraze, vrste pitanja ili nagrade partner će se osjećati sigurnijim, pojačat će se vaša sposobnost komunikacije u spavaćoj sobi i izvan nje", objašnjava Jackie, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije