Ovu hranu jedite ako hoćete da se riješite komaraca, a ove namirnice morate izbjegavati

0
Radiosarajevo.ba
Ovu hranu jedite ako hoćete da se riješite komaraca, a ove namirnice morate izbjegavati
Foto: Futurism / Komarci

Osim svrbeža uzrokovanog ugrizima ovih insekata, oni mogu prenositi i određene viruse, poput malarije i zika virusa.

Osim kupovinom nekih preparata, možemo li smanjiti svoju privlačnost prema ovim predatorima na neki drugi način?

Prema stručnjacima, čini se da određene namirnice imaju sposobnost utjecati na odabir budućeg plijena komaraca. Donosimo vam popis namirnica koje odbijaju, ali i popis onih koje privlače komarce

Uprava policije i Tužilaštvo KS odlučni u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

Uprava policije i Tužilaštvo KS odlučni u borbi protiv svih oblika kriminaliteta

Namirnice koje odbijaju komarce

Bijeli luk, ljutika, luk, vlasac i poriluk dio su porodice Alliaceae. Sadrže tvar zvanu alicin, za koju se kaže da ima sposobnost odbijanja komaraca. Unošenje ove hrane pomaže tijelu da izluči ovu tvar kroz pore na koži.

Međutim, da biste uživali u njegovim blagodatima, najbolje je jesti takvu hranu sirovu, što nije uvijek najukusnije, jer, malo ko bi zagrizao luk kao što bi zagrizao jabuku. Međutim, te namirnice mogu se dodati u salatu ili koristiti kao dodatak jelu.

Jabučni ocat

Jabučni ocat vrlo je pristupačan i lako se može pronaći u većini dućana. Ima sposobnost modificiranja mirisa tijela, što u konačnici odbija komarce.

Za učinkovitije rezultate preporučuje se konzumiranje najmanje jedne kašike (15 militara) dnevno. Možete ga pomiješati s javorovim sirupom kako biste popravili okus.

Limunska trava

Osim što je učinkovit repelent kada se nanese na kožu, limunska trava često se koristi u proizvodnji svijeća ili proizvoda koji se prodaju u obliku aerosola za tjeranje komaraca.

Ovo su najbolji načini za tjeranje komaraca: Primijenite ove stvari i riješite se dosadnih krvopija

Ovo su najbolji načini za tjeranje komaraca: Primijenite ove stvari i riješite se dosadnih krvopija

Ova biljka sadrži dvije prirodne tvari, citronelol i geranio, koje remete živčani sistem komaraca i tjeraju ih da vas se klone. Limunska trava sastojak je koji se često koristi u azijskoj hrani.

Ljute papričice

Volite li ljutu hranu, razveselit će vas činjenica da ljute papričice nisu privlačne komarcima i to zbog prisutnosti kapsaicina, molekule odgovorne za osjećaj vrućine (ili ljutine) u ustima.

Ova molekula izlučuje se kroz pore i vjeruje se da snažno iritira komarce. Bilo da se radi o juhi, čiliju, umaku za špagete, u sendviču ili čak u salatama, ljuti umak može se koristiti doslovno u svemu.

Grejp

Grej sadrži sastojak koji mu daje karakterističan miris, a koji kukci baš i ne vole. Kao bonus, ovo voće, osim što je vrlo osvježavajuće, sadrži mnogo vitamina, stoga je korisno na više razina.

Namirnice koje privlače komarce

Konzumiranje alkohola značajno povećava privlačnost komaraca prema ljudima. U jednoj studiji, nakon konzumiranja 350 mililitara piva, sudionici su bili skloniji ugrizima komaraca nego kontrolna skupina.

To se ne može pripisati znojenju ispitanika ili porastu njihove tjelesne temperature, već povećanoj proizvodnji CO2 nakon konzumiranja alkohola.

Slana hrana

Jeste li ikada primijetili da, kad se bavite sportom, odjednom oko vas leti više insekata? To je zbog mliječne kiseline koju proizvode svi vaši mišići. Budući da se vjeruje da je sol spoj koji potiče proizvodnju mliječne kiseline u tijelu, konzumiranje hrane s visokim udjelom natrija više će privući komarce. Stoga bi bilo bolje izbjegavati čips, pivo i slične proizvode, piše Direktno.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije