Ovo su najbolji načini za tjeranje komaraca: Primijenite ove stvari i riješite se dosadnih krvopija

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su najbolji načini za tjeranje komaraca: Primijenite ove stvari i riješite se dosadnih krvopija
Arhiv / Ilustracija

Stiglo je ljeto, ljetne vrućine, a s njima i dugi, topli dani ispunjeni suncem i avanturama na otvorenom.

Nažalost, da ne bi sve bilo idealno, tu su i vječno dosadni komarci. Mali napasnici vrlo lako mogu upropastiti ljetne večeri na otvorenom svojim dosadnim zujanjem i neugodnim ubodima, a svako ljeto isto pitanje, kako ih se riješiti?

Uz sve dobro poznate savjete i metode, umjesto umjetnih repelenata, donosimo vam tri načina kako se obraniti od njih, a možete ih pronaći u kuhinjskom ormariću, ili još lakše, u prirodi.

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Ekstremna desnica u Francuskoj ostvarila je historijski uspjeh, ali daleko je od gotovog

Bilje - menta ili metvica i lavanda

Prirodni repelent, poput metvice, može biti koristan u zaštiti od komaraca. Također je djelotvoran protiv buha i drugih insekata. Preporuča se držati mentu u prostorijama u kojima često boravite.

Eterično ulje lavande može se razrijediti s baznim uljima, kao što je bademovo ulje, i nanijeti na kožu. Ako imate difuzor, nekoliko kapi lavandinog ulja možete dodati u destiliranu vodu kako biste se zaštitili od komaraca.

Citronela

Citronela je već dugo poznata kao biljka koja učinkovito odbija dosadne insekte. Eterično ulje citronele može se nabaviti u raznim drogerijama. Također možete sami napraviti pripravak. Pomiješajte 10 ml eteričnog ulja s 90 ml alkohola (70-postotnog; omjer jedan naprema devet).

Tekućinu stavite u raspršivač i poprskajte po prostoriji. Druga mogućnost je dodati nekoliko kapljica eteričnog ulja u hidratantnu kremu ili prirodno ulje koje imate kod kuće i nanijeti na kritične dijelove tijela.

Crna kafa

Talog kafe skupljajte i stavite u aluminijsku foliju. Držite ga na tamnom mjestu u kući dok se potpuno ne osuši. U prostoriji u kojoj boravite, zapalite osušeni talog upaljačem. On će lagano izgarati, a komarci će se držati na sigurnoj udaljenosti.

Jednostavnija opcija je staviti otprilike tri kašičice crne kafe na tanjurić i zapaliti zrnca. Oni koji su ovo isprobali garantuju učinkovitost, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije