Ovo su najčešće greške koje pravimo kad koristimo mašinu za suđe

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su najčešće greške koje pravimo kad koristimo mašinu za suđe
Foto: Pexels / Mašina za suđe

Korištenje mašine za suđe prilično je jednostavno, zar ne? Napunimo ju, ubacimo tabletu, pritisnemo start i voilà, suđe je oprano.

No stručnjakinja za ove perilice Ash Iredale otkriva učestale pogreške koje radimo prilikom korištenja mašine, a koje je lako moguće izbjeći. U nastavku, Ash opisuje svakodnevne pogreške koje treba izbjegavati i dijeli svoje neprocjenjive savjete za uštedu vremena, novca i vode!

1. Koristimo loše deterdžente

Svi proizvodi čiste isto, zar ne? Pogrešno! Postoji velika podjela između dobrih i loših deterdženata. Ash kaže da postoje mnogi nedostaci korištenja loših deterdženata.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

"Ne samo da riskirate da tanjuri ispadnu prljavi, neki jeftini deterdženti sadrže oštra abrazivna sredstva koja zapravo mogu prilično brzo otupiti ili istrošiti osjetljivo stakleno posuđe", objašnjava Iredale.

2. Ne čistite filtere

Ash kaže da je od vitalne važnosti napraviti ovaj korak barem jednom mjesečno kako bi naš stroj bio čist i nezačepljen.

"To je prljav posao koji niko ne voli, ali važno je da perilica posuđa radi nesmetano te da smanjimo mogućnost da se čestice hrane ponovno talože na tanjurima", savjet je poznate stručnjakinje.

Internet poludio za trikom s mašinom za suđe: Pogledajte zašto!

Internet poludio za trikom s mašinom za suđe: Pogledajte zašto!

3. Slažete pribor za jelo na pogrešan način

Treba li pribor za jelo biti usmjeren gore ili dolje u košari? Pribor, smatra Ash, uvijek treba biti usmjeren prema dolje, unutar košarice za pribor. Za to je navela tri razloga: sigurnije je, manje bakterija i mrlja i brže ćemo sve izvaditi van.

4. Ne punimo mašinu do punog kapaciteta

Mašineza suđe su vrlo štedljive i učinkovite u usporedbi s pranjem na ruke, ali da bismo postigli maksimalnu učinkovitost, stvarno trebamo pričekati dok se potpuno ne napune. Pranjem u polupraznoj perilici uzaludno trošimo energiju i vodu.

5. Stavljate u nju predmete kojima nije mjesto u mašini

Svima nam se ponekad dogodi da u žurbi ubacimo drvenu dasku za rezanje ili otmjene čaše za vino u perilicu posuđa. Možda ćemo tako uštedjeti malo vremena, ali loša vijest je da ćemo vjerojatno trebati kupiti novu dasku i nove čaše. Drvo može izblijedjeti i rascijepiti se u vrućoj vodi, a osjetljivo posuđe može se ogrebati ili slomiti.

Da li pravilno slažete posuđe u mašini? Ovo je najefikasniji način

Da li pravilno slažete posuđe u mašini? Ovo je najefikasniji način

6. Preopterećena jedinica

Prati polupraznu perilicu nije dobra ideja, no jednako tako nije ni pretrpana perilica. Ash kaže da je učinkovitije slagati suđe razumno kako bismo svaki put dobili dubinsko pranje. Važno je pobrinuti se da voda može doći do svake površine i ne valja samo gomilati posuđe jedno na drugo.

"Loše posloženi predmeti definitivno će blokirati mlaznice i deterdžent da ih očiste", objašnjava Ash.

7. Zatvarate vrata kada se ne koristi

Ash savjetuje da vrata mašine za suđe uvijek ostavimo malo odškrinuta između pranja iz više razloga.

"Kao i mašina za veš, i mašina za suđe je vlažno okruženje, a gumene brtve na vratima su osjetljive. Ako čvrsto zatvorite vrata, brtve neće imati priliku da se osuše, što će pospješiti nastanak plijesni i razvoj neugodnih mirisa", objašnjava Ash, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije