Ovo su najbolji savjeti da spasite svoje srce

Radiosarajevo.ba
Ovo su najbolji savjeti da spasite svoje srce
/ Brock Davis/Ilustracija
Za vas smo izabrali na jednome mjestu niz savjeta koji će vas učinkovito osigurati da vas srce ne izda.

Naravno, najbolje vam je da se posavjetujete sa vašim ljekarom, ali dok ne odete do njegove ordinacije mi vam donosimo nekoliko odličnih savjeta kako da se zaštitite od potencijalnih srčanih oboljenja koje prenosimo s portala Mens Health.

Vodite ljubav češće

Osobe koje spolne odnose imaju jednom mjesečno ili rjeđe izloženi su i 45 posto većem riziku od razvoja koronarne bolesti nego osobe koje to rade dva do tri puta sedmično, otkrilo je istraživanje iz American Journal of Cardiology. Seks je najbolja tjelovježba.

Jedite grahorice

Recite krompiru “ne, hvala” i navalite na grahorice. Osobe koje svaki dan jedu šoljice leće, graška ili graha nakon tri mjeseca imaju znatno niži krvni pritisak, kaže istraživanje iz Archives of Internal Medicine. Dodajte vlaknima bogat crni grah u salatu, ubacite leću u variva ili umiješajte pinto grah u chili.

Uhvatite puls

Četiri sedmice redovnog stiskanja pulsa može vam sniziti pritisak za 10 posto, pokazala je metaanaliza objavljena u Journal of Hypertension. Znanstvenici kažu da vježbe stiskanja uklanjaju stres i popravljaju funkciju krvnih žila. Dvije minute stišćite i opuštajte lijevu šaku. Pa desnu, nakon minute odmora.

Jedite jaja

…i prestanite doživljavati jaja kao izvor LDL (lošeg) holesterola. Zapravo, brazilsko istraživanje kaže da osobe koje jedu jaja imaju manje masnih naslaga u koronarnim arterijama. Moguće je da je to zbog vitamina E, B12 i folne kiseline u žumancima. Ipak, kako biste pripazili na kalorije, stanite na manje od četiri jaja dnevno.

Dišite opušteno

Stanite i dugo, polako dišite. Još bolje, u 30 sekundi šest puta izdahnite. Ako to ponavljate, možete u nekoliko minuta spustiti sistolički pritisak, pokazao je pokus objavljen u časopisu Hypertension Research. Neki znanstvenici misle da vježbate li redovito duboko disanje, učinak na pritisak dugo traje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije