Ovo su četiri glavna razloga zašto krvni pritisak raste zimi

0
Radiosarajevo.ba
Ovo su četiri glavna razloga zašto krvni pritisak raste zimi
Foto: Pixabay / Krvni pritisak

Ako ste primijetili da vam je krvni pritisak povišen tokom zime, a već od ranije imate problem sa hipertenzijom, postoji razlog zašto se to dešava. Određene studije su pokazale šta se dešava s pritiskom tokom zime, a o svemu tome detaljnije čitajte u nastavku teksta.

Da krvni pritisak raste tokom zimskih dana, kao i da ga je teže kontrolisati, pokazala je studija koju je predstavila "American Heart Association". Rezultati istraživanja, koje je predstavila ova asocijacija, pokazuju da će ljudi sa hipertenzijom vjerovatno primijetiti povećanje krvnog pritiska tokom zimskih mjeseci.

Naime, istraživači su primijetili da se pritisak teže kontroliše zimi, dok stručnjaci preporučuju pacijentima da im prioritet budu životne navike za koje se zna da pomažu u kontroli krvnog pritiska, a među najvažnijima se izdavajaju:

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

  • održavaje normalne težine
  • smanjen unos natrijuma
  • zdrava ishrana
  • vježbanje najmanje 150 minuta sedmično

U ovoj studiji, kako su otkrili naučnici, u prosjeku se gornji krvni pritisak povećao do 1,7 mm Hg u zimskim mjesecima u poređenju sa ljetnjim. Također, primijetili su i da su napori u kontroli krvnog pritiska smanjeni za pet odsto u poređenju sa ljetnjim periodom. Inače, kardiolozi navode da se u praksi često susreću sa slučajevima da pacijenti imaju dobro kontrolisan pritisak tokom ljeta, a kada dođu na kontrolu tokom zime, pritisak im bude povišen.

Kardiolozi smatraju da ove oscilacije krvnog pritiska između ljetnjih i zimskih mjeseci mogu imati veze s tim kako hladno vrijeme može da utiče na krvne sudove. Tako izloženost niskim temperaturama može da izazove suženje krvnih sudova te, u skladu s tim, podiže krvni pritisak, dok hladnije vreme, kako ističu kardiolozi, aktivira simpatički nervni sistem, što dovodi do toga da tijelo oslobađa povećane kateholamine, poput epinefrina, norepinefrina i dopamina. Ove supstance izazivaju suženje krvnih sudova, što dovodi do povećanja krvnog pritiska.

Također, zimi se smanjuje i nivo vitamina D, što dovodi do aktivacije sistema renin-angiotenzin-aldosteron. Ovaj sistem reguliše krvni pritisak, ravnotežu tečnosti i elektrolita i sistemski vaskularni otpor, a to, kako navode stručnjaci, objašnjava zašto hladnoća može da izazove povećanje krvnog pritiska.

Inače, neka ranija istraživanja pokazuju da promjene krvnog pritiska mogu da povećaju rizik od kardiovaskularnih problema, odnosno moždanog udara i drugih komplikacija, pišu Nezavisne

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije