Čuva srce / Ovo morate znati ako volite piti pivo

17. 11. 2016. u 08:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Studija Univerziteta u Pennsylvaniji pokazala je da pinta piva dnevno može drastično smanjiti rizik od infarkta i doprinijeti boljem zdravlju srca.

Pinta je britanska mjera koja iznosi nešto više od pola litra (568 mililitara).

Studija je provedena na 80.000 odraslih osoba tokom šest godina, koji su redovno pili umjerene doze alkoholnih pića, i pokazalo se da su oni imali veću kontrolu nad svojim holesterolom u poređenju s onima koji nisu pili uopće, piše Daily Mail.

A kao najefektivnije za zdravlje srca pokazalo se pivo. Istraživači su se fokusirali na utjecaj alkohola na nivo “dobrog“ holesterola.

Oni upozoravaju da se ovdje radi o umjerenom i kontroliranom konzumiranju alkohola.

“Dobar“ holesterol štiti srce od lošeg holesterola, koji otežava protok krvi.

Istraživači su primijetili da se nivo “dobrog“ holesterola smanjio kod svih pacijenata, ali je taj proces bio znatno sporiji kod muškaraca i žena koji su povremeno konzumirali alkohol.

U ovoj američkoj studiji učestvovali su samo kineski ispitanici, a autorica studije Šu Huang izjavila je da se nada će biti provedena dalja ispitivanja i s drugim vrstama alkohola.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA