Savjeti / Ovo je najopasniji kozmetički proizvod koji dokazano izaziva rak

30. 09. 2019. u 11:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Kreme za izbjeljivanje kože mogu biti toksične kao sredstva za skidanje farbe za zidove i trebalo bi ih "izbjegavati po svaku cijenu“, upozorilo je britansko Udruženje lokalnih vlada (LGA), prenosi BBC.

Kreme "djeluju poput sredstva za skidanje farbe i povećavaju rizik od raka", rekli su iz LGA.

Mnogi proizvodi za izbjeljivanje kože su zabranjeni u Velikoj Britaniji zbog štetnih sastojaka - ali nedavne zaplijene zabranjenih proizvoda ukazuju na to da se i dalje prodaju, navodi LGA u svom saopćenju za javnost.

Većina tih proizvoda uključuje zabranjeni sastojak hidrokinon - sredstvo za izbjeljivanje koje je "biološki ekvivalent za uklanjanje farbe", navodi se u izjavi LGA.

To u osnovi uklanja gornji dio kože, povećavajući rizik od raka i potencijalno uzrokujući oštećenje jetre i bubrega.

Živa, još jedan uobičajeni zabranjeni sastojak, može izazvati smanjenu otpornost na bakterijske i gljivične infekcije, oštećenje jetre, anksioznost, depresiju ili psihozu, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

"Kreme za kožu koje sadrže zabranjene sastojke su vrlo opasne i mogu ozbiljno oštetiti vaše zdravlje, pa vas čak i ubiti, tako da ih treba izbjegavati po svaku cijenu", rekao je savetnik Simon Blackburn u saopćenju za javnost.

NEMA KOMENTARA