Ovo je najbolja metoda za čišćenje nakita: Probajte i sami se uvjerite

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je najbolja metoda za čišćenje nakita: Probajte i sami se uvjerite
Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakit od nehrđajućeg čelika je popularan jer je lijep, izdržljiv i lako se održava. S vremenom, pogotovo ako ga često nosite, može postati mutan zbog nakupljanja prljavštine i malih ogrebotina. Ako je vaš nakit izgubio sjaj, vrijeme je da ga temeljito očistite. Evo dvije metode koje bi trebale pomoći.

Čišćenje sredstvom za pranje posuđa

Ova metoda dobro funkcionira za nakit koji se može uroniti u vodu. Postupak je sljedeći: napunite zdjelicu toplom vodom. Dodajte dvije ili tri kapi blage tekućine za pranje posuđa i lagano promiješajte da se sapunica rasprši. Drugu zdjelu napunite običnom toplom vodom. Potopite nakit i ostavite ga da se namače u toploj vodi oko pet minuta.

To daje vremena sredstvu za pranje posuđa da počne razgrađivati prljavštinu. Nakon namakanja, upotrijebite četkicu za zube s mekim vlaknima kako biste nježno izribali svu vidljivu prljavštinu. Obratite pažnju na ugravirana područja ili male uglove i pukotine u lancu.

Dramatični trenuci na letu: Povrijeđeno 30 putnika nakon snažnih turbulencija

Dramatični trenuci na letu: Povrijeđeno 30 putnika nakon snažnih turbulencija

Nakon ribanja, umočite nakit u drugu posudu s toplom vodom kako biste isprali sve ostatke. Nakit također možete držati pod blagim mlazom tople vode. Za sušenje nakita koristite krpu od mikrovlakana koja ne ostavlja dlačice. Završite čišćenje poliranjem površine suhom krpom od mikrovlakana.

Čišćenje pastom za zube

Pasta za zube dobro funkcionira kao sredstvo za poliranje nehrđajućeg čelika. Odaberite blagu formulu bez gela koja ne sadrži sastojke za izbjeljivanje zubi. Postupak je sljedeći: četkicu za zube s mekim vlaknima ili malu krpu od mikrovlakana navlažite vodom.

Dodajte mrvicu paste za zube i nježno očistite površinu nakita od nehrđajućeg čelika. Nakon čišćenja, isperite nakit toplom vodom pazeći da uklonite svu pastu za zube. Posušite krpom od mikrovlakana i polirajte kako biste vratili sjaj, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije