Ovo je jedina tajna savršenog mesa s roštilja: Uživat ćete u ukusu
Baš ste naložili vatru za baciti koju bržolicu, biftek, batak ili kobasicu? Odlično, dok se vatra ne razgori i prijeđe u žeravu, taman imate vremena proučiti ovaj savjet koji jamči najukusnije, najsočnije i najmekše - ma ukratko, najbolje pečeno - meso s roštilja. Nije jako teško, a jednom kad sve pohvatate niko se više neće moći mjeriti s vama u pečenju mesa na taj omiljeni način.
Kao i kod drugih metoda pripreme mesa, ključne su dvije stvari - temperatura i vrijeme pečenja.
Kad je već riječ o duljini pečenja, juneći odrezak debeo 2 centimetra peče se 3-5 minuta sa svake strane, a onaj dvostruko deblji 7 do 8 minuta po strani i to najprije na jako vrućoj vatri pa potom na srednjoj. Ovo je jednostavno, zar ne? Da biste to proveli u djelo trebat će vam sat i jedan mali trik koji slijedi na kraju, kad prođemo kroz pravila o duljini pečenja za ostale mesne delikatese s roštilja.
Uživo iz Zagreba s utakmice kvalifikacija za Eurobasket: Hrvatska - Bosna i Hercegovina
Pileći bataci peku se također na srednje jakoj vatri 8 do 12 minuta sa svake strane, a krila 8 do 10 minuta, a prsa se peku na jakoj vatri 10 do 15 minuta po strani.
Što se tiče kobasica, vrijeme pečenja je 10 minuta sa svake strane, a može ga se skratiti ako ih najprije kratko prokuhate.
Stručnjak otkriva: Ovaj trik će vam pomoći da napravite samoodrživi izvor luka
Evo sad i malog trika uz pomoć kojeg ćete lako detektirati koliko su tačno rešetke vruće. Neće vam trebati nikakvo pomagalo, poslužit ćete se svojim dlanom, piše Slobodna Dalmacija.
Stavite ga iznad rešetki i provjerite koliko ga dugo možete zadržati: iznad jako vruće vatre nećete izdržati dulje od 3 do 4 sekunde, iznad vruće ćete izdržati maksimalno 5 sekundi, jako tople 7, a iznad tople će vas dlan početi peći nakon 10 sekundi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.