Ovo je 10 najzahtjevnijih pasmina: Za njih je potrebno izdvojiti puno vremena

0
Radiosarajevo.ba
Ovo je 10 najzahtjevnijih pasmina: Za njih je potrebno izdvojiti puno vremena
Foto: Pexels / Buldog

Kada se vaš pas šiša i njeguje više od vas, to može početi utjecati na vaše vrijeme, energiju i novčanik. Ako niste u poziciji posjedovati takvog kućnog ljubimca, pročitajte šta su rekli stručnjaci o tome koje su pasmine najzahtjevnije. Oni su napravili spisak od 10 najzahtjevnijih vrta pasa za koje je potrebno izdvojiti najviše vremena na temelju učestalosti i cijene njihovih potreba za šišanjem, piše Best Life. 

10. Buldog

Buldog
Foto: Pexels: Buldog

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svakih 8-12 sedmica, a za to ćete godišnje potrošiti oko 200 eura. Buldozi ne zahtijevaju previše održavanja, ali prema Američkom kinološkom klubu (AKC), njihove potrebe nisu tako jednostavne kao šišanje i podrezivanje noktiju. ’Bore na licu buldoga potrebno je redovito provjeravati kako bi se osiguralo da je koža čista i suha, jer se hrana ili vlaga mogu zadržati i izazvati iritaciju ili infekciju’, objašnjavaju, ‘Vata umočena u peroksid može se koristiti za čišćenje bora, a zatim se može nanijeti kukuruzni škrob kako bi se lakše osušilo, ali ni jedno ne bi trebalo koristiti u blizini očiju’. 

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

9. Stafordski bul terijer

Stafordski bul terijer
Foto:Pexels: Stafordski bul terijer

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svakih 4-8 sedmica, a za to ćete godišnje potrošiti oko 335 eura. Stafordski bulterijer je još jedna pasmina koja se na ovom popisu ne nalazi zbog potrebe njegovanja dlake, nego zbog redovnog čišćenja njihovih ušiju. ‘Redono čistite uši kako biste uklonili višak voska i nečistoće, koji mogu uzrokovati infekciju uha’, preporučuje AKC.

8. Jazavčar

Jazavčar
Foto:Pexels: Jazavčar

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svakih 4-6 sedmica, a za to ćete godišnje potrošiti oko 255 eura. Iako ova pasmina ima kratku dlaku, ona može biti opuštena i bez života što uzrokuje petljanje i neuredan izgled. 

7. Njemački ovčar

Njemački ovčar
Foto:Pexels: Njemački ovčar

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svakih 4-8 sedmica, a za to ćete godišnje potrošiti oko 400 eura. Kao što AKC primjećuje, vlasnicima njemačkih ovčara bilo bi mudro uložiti u dobar usisavač. Ali, šalu na stranu, ova se pasmina poprilično linja, pogotovo kada dobiva novu dlaku dva puta godišnje.

6. Koker španijel

Koker španijel
Foto:Pexels: Koker španijel

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svakih 6-8 sedmica, a za to ćete godišnje potrošiti oko 410 eura. Koker španijeli vole vodu, zbog čega im se dlaka lako matira. Budući da imaju duge uši, ova pasmina često pate od infekcije uha. Stoga se savjetuje redovno četkanje i provjeravanje ušiju. 

5. Zlatni retriver

Zlatni retriver
Foto: Pexels: Zlatni retriver

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svakih 8-10 sedmica, a za to ćete godišnje potrošiti oko 420 eura. Zlatni retriveri ne moraju se tako često njegovati, ali su njihovi posjete salonu skupi, prema studiji. Poput njemačkih ovčara, linjanje je ono što ovu pasminu čini zahtjevnom za održavanje. ‘Retriver odbacuje svoju gustu dlaku jednom ili dva puta godišnje, a također se linjaju umjerenije na kontinuiranoj osnovi’, dijeli AKC, ‘Kupke pomažu opustiti mrtve dlake, ali pas mora biti potpuno suh prije nego počne četkanje’. 

4. Patuljasti šnaucer

Patuljasti šnaucer
Foto: Pexels: Patuljasti šnaucer

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svakih 4-6 sedmica, a za to ćete godišnje potrošiti oko 540 eura. Dlaka patuljastih šnaucera sklona je petljanju, što dovodi do potrebe za njegovanjem. Groomers Limited objašnjava da je ispravan način njegovanja ove pasmine ‘skidanje, motanje i podrezivanje dlake’. To uključuje posebne alate i tehnike koje većina vlasnika pasa ne posjeduje.

3. Francuski buldog

Francuski buldog
Foto: Pexels: Francuski buldog

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svakih 2-4 sedmice, a za to ćete godišnje potrošiti oko 590 eura. Kao i obični buldozi, francuski buldozi su brahicefalni, što znači da imaju ravna lica i kratke nosove, što uzrokuje mnogo problema s disanjem. To također znači da je ova pasmina poznata po lošem stanju kože. Lica im se moraju čistiti svaki dan, morate im češljati dlaku i provjeravati imaju li problema s kožom.

2. Labrador retriver

Labrador retriver
Radiosarajevo.ba: Labrador retriver

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svake 2 sedmice, a za to ćete godišnje potrošiti oko 1.190 eura. Dvije najzahtjevnije vrste pasa za održavanje trebale bi se profesionalno njegovati svake dvije sedmice, navodi se u studiji. Labrador retriveri se jako linjaju. Vlasnici ove pasmine trebali bi redovito četkati dlaku svojih pasa, čak i između šišanja, jer je bitno osigurati održavanje poddlake.

1. Engleski špringer španijel

Engleski špringer španijel
Radiosarajevo.ba: Engleski špringer španijel

Ova pasmina treba se profesionalno njegovati svake 2 sedmice, a za to ćete godišnje potrošiti oko 1.440 eura. Titula vrste pasa koja zahtijeva najviše održavanja ide engleskom špringer španijelu, još jednom psu sklonom petljanju dlake. Međutim, posebne potrebe ovog psa za njegom dlake izdvajaju ga od ostalih. ‘Vlasnik može podšišati špringera ili ga odnijeti profesionalnom frizeru na šišanje i uređivanje dlake, posebno stopala, područja oko glave i vrata te ispod repa’, navodi AKC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije