Ovih šest savjeta o kosi sigurno ste čuli barem jednom: Da li su istina ili mit?

0
Radiosarajevo.ba
Ovih šest savjeta o kosi sigurno ste čuli barem jednom: Da li su istina ili mit?
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Hoće li pranje kose hladnom vodom ubrzati njezin rast? Mogu li se s limunovim sokom napraviti prirodni pramenovi? Trebamo li prestati koristiti regenerator ako imamo masnu kosu?

Sve su to rečenice koje smo svi barem jednom čuli u razgovoru o njezi kose, no takve su teorije o kosi veomaupitne jer je većinom riječ o mitovima.

Glamour je izdvojio šest takvih beauty savjeta kojih se može čuti u svakodnevnim razgovorima i objasnio radi li se o istini ili mitu.

Pranje kose hladnom vodom pomaže joj da brže raste

Hladna voda neće ubrzati rast kose, ali će zatvoriti kutikule kose i spriječiti ulazak nečistoće u samu vlas, a rezultat može biti sjajnija i hidratiziranija kosa. Ne preporučuje se pranje isključivo toplom vodom, već je najbolje oprati je mlakom, a zatim na kraju isprati hladnijom vodom, ako je to moguće.

Korištenje limunovog soka pospješuje izbjeljivanje kose na suncu

Limunov sok ne preporučuje se koristiti za izbjeljivanje kose. Limunska kiselina, u kombinaciji sa sunčevom toplinom, može otvoriti kutikule kose i oslabiti njezin pigment, zbog čega će kosa biti svjetlija. Takav je efekt najprije vidljiv na svijetlosmeđoj ili plavoj kosi, međutim za pramenove i posvjetljivanje kose, preporučuje se odlazak u frizerski salon jer kiselina i toplina u kombinaciji vrlo lako mogu oštetiti kosu i izazvati suprotan učinak.

Konstantno nošenje kose u repu uzrokuje pucanje vrhova

Kad je riječ o ovom savjetu, odnosno upozorenju, sve ovisi o tome koliko je kosa u repu jako stegnuta. Stručnjaci savjetuju skupljanje kose u rep na različite načine: kombinirajte visoki, niski rep i punđu te pripazite na odabir ukosnice kako ona ne bi dodatno oštetila kosu. Osim toga, kosu treba povremeno raspustiti i nježno je raščešljati.

Preskočite korištenje regeneratora ako imate masnu kosu

Bez obzira na brzo mašćenje kose, njoj je i dalje potrebna hidratacija, a upravo će regenerator tu odraditi odličan posao. Pobrinite se da kosu dobro operete kvalitetnim čistačem, a zatim nanesite regenerator. Ako se bojite da će je regenerator zamastiti, nanesite ga dalje od korijena i dobro isperite.

Kosu je bolje sušiti prirodnim putem nego fenom

Ovo je jedan od savjeta koji je istinit, bez obzira na to koliko je jednostavnije kosu osušiti fenom, pogotovo u ubrzanim i gužvovitim jutrima. Toplina iz sušila može oštetiti kosu ako niste oprezni prilikom sušenja pa je nužno koristiti proizvode za zaštitu od topline. Stručnjaci savjetuju da ako, npr. radite od kuće, malo odmorite kosu i pustite da se suši prirodnim putem jer će joj to pomoći da se oporavi.

Bitno je često mijenjati šampon za kosu

Riječ je o mitu jer se više radi o našoj sklonosti za promjenom, nego o stvarnoj potrebi. Dobro je povremeno koristiti šampone za detoksikaciju ili čišćenje kako biste bili sigurni da se prljavština ne nakuplja na kosi i da šampon koji inače koristite dobro radi svoj posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije