Ovih šest pića trebaju izbjegavati oboljeli od artritisa i upalnih bolesti

0
Radiosarajevo.ba
Ovih šest pića trebaju izbjegavati oboljeli od artritisa i upalnih bolesti
Foto: Pexels / Ilustracija

Za reumatoidni artritis (RA) karakteristično je da se u tijelu odvijaju upalni procesi koji mogu oštetiti zglobove, ali i neke organe poput srca, bubrega, pluća, očiju, kože, probave i živčanog sistema.

Reumatoidni artritis češći je kod žena, a specifični uzroci nisu poznati. Bolest se drži pod kontrolom lijekovima, a definitivno pomaže i specifičan način prehrane s ciljem smanjenja upale i stabiliziranja imuniteta. Stoga je bitno znati koja pića potencijalno mogu potaknuti upale u tijelu.

Energetska pića

Energetska pića su na vrhu liste jer u njima nema ništa dobro. Kofein je u vrlo visokim dozama te se može dovesti u vezu s napadima i srčanim udarima. Također sadrži i visoke nivoe šećera ili umjetnih zaslađivača.

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Oglasio se ministar Lakić: 'Dajemo sve od sebe da dođemo do rudara'

Kada je riječ o artritisu i šećer i kofein mogu izazvati upalu. Otkriveno je da kofein posebno izaziva napade gihta. Energetska pića također su vrlo kisela, a neka istraživanja pokazuju kako kisela pića mogu lišiti kosti potrebnog kalcija i ubrzati razgradnju zglobova.

Voda iz česme

Zaista je važno ostati hidriran, voda liječi i podržava svaki proces u tijelu. Ali, jedan čest sastojak vode iz česme - flour, može biti okidač upale. Nivoi floura prisutni u vodi većini ljudi ne smetaju, ali kod oboljelih od artritisa mogu izazvati upalu. Rješenje je upotreba filtera za vodu.

Upala grla: Napravite spasonosni sirup koji vam može pomaći kod grlobolje

Upala grla: Napravite spasonosni sirup koji vam može pomaći kod grlobolje

Tonik s kininom

Kinin je gorkastog okusa, a upravo po njemu je prepoznatljiv okus tonika. Kinin djeluje protiv malarije, a nekad se smatralo da je djelotvoran i u liječenju artritisa, ali su naučna istraživanja to opovrgnula. Količina kinina u toniku je zakonski smanjena jer njegova prevelika količina može imati štetan utjecaj na bubrege i pojačano krvarenje.

Gazirana pića

Oboljeli od artritisa bi ih trebali izbjegavati iz istih razloga kao i energetska pića, jer su puni šećera, kofeina i kiseli su. Osim što mogu biti okidač za upalu, zbog velike količine šećera uzrokuju i debljanje, a kao što je poznato debljina je uzročnik raznih bolesti.

Mlijeko i drugi mliječni proizvodi

Pojedincima kazein iz mlijeka može potaknuti upalu. Kod nekih vrsta artritisa tijelo prepoznaje kazein kao neprijatelja i proizvodi antitijela koja otežavaju ionako osjetljive zglobove. Fermentirani mliječni proizvodi sadrže manje kazeina i stoga mogu biti podnošljiviji. Ovo je područje koje zahtijeva eksperimentisanje jer nekim oboljelim od artritisa mliječni proizvodi uopšte ne smetaju.

Mlijeko / Ilustracija

Paradajz sos

Paradajz je dugo kategorizovan kao loš za ljude s artritisom. Razlog je taj što sadrži solanin, upalnu tvar. Solanin je toksičan u velikim količinama, ali količina sadržana u jednom paradajzu je uglavnom bezopasna.

Zapravo nije pronađena naučna veza između pojave solanina i artritisa. Međutim, kupovni sokovi od paradajza sadrže dodanu so, a oboljeli od artritisa trebaju ograničiti unos soli, posebno ako uzimaju određene lijekove, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije