Muku mučite sa začepljenim sinusima? Ovi trikovi mogu vam pomoći

0
Radiosarajevo.ba
Muku mučite sa začepljenim sinusima? Ovi trikovi mogu vam pomoći
Arhiv / Ilustracija

Vrijeme je prehlada i viroza, pa nije rijetkost da se mnogi susreću sa začepljenim sinusima koji im otežavaju svakodnevicu i normalno funkcionisanje.

Sinusi predstavljaju šupljine na prednjoj strani lobanje, obuhvatajući područje oko jagodičnih kostiju, srednji dio čela, između očiju i stražnjeg dijela nosa. Unutrašnji dio tih šupljina obložen je osjetljivom sluznicom koja može reagpvati na infekcije ili alergene, što može dovesti do upale i blokade sinusa.

Kada se sluz zbog začepljenja ne može normalno izbaciti iz sinusa, dolazi do oticanja i stvaranja pritiska unutar njih. Ovaj pritisak može rezultirati nelagodom u području lica, nosa, obraza i čela. Da biste ublažili te bolove, ključno je smanjiti pritisak u sinusima. Ove smjernice omogućavaju vam postizanje tog cilja kod kuće, koristeći jednostavne, brze i učinkovite metode.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Ispiranje nosa

Redovno ispiranje nosa može održavati vlažnost sluznice i smanjivati pritisak u sinusima, istovremeno smanjujući rizik od infekcija disajnih puteva. Ovaj postupak može se izvesti pomoću neti posude - male posude s izduženim lijevkom.

Napunite posudu sterilnom vodom (koja je prokuhana i potom ohlađena). Nagnite se nad sudoperom i lagano nagnite glavu ulijevo. Stavite lijevak posude u desnu nosnicu do nivoa udobnosti i ulijte otopinu. Tekućina će prirodnim putem preći iz jedne nosnice u drugu, uklanjajući pelud, bakterije i nečistoće. Ponovite isti postupak s drugom stranom.

Šta kažu doktori? Izaziva li sprej za nos ovisnost?

Šta kažu doktori? Izaziva li sprej za nos ovisnost?

Inhalacija

Suhi sinusi mogu povećati pritisak i uzrokovati glavobolju i bol u drugim dijelovima lica. Udisanje pare može održavati sinuse vlažnima i ublažiti sve povezane bolove.

Inhalaciju je jednostavno napraviti kod kuće. Nagnite se iznad lonca napunjenog vrućom vodom i pokrijte glavu peškirom ili debljom krpom. Udišite paru kroz nos nekoliko minuta. To možete raditi dva dio tri puta na dan.

Odmor

Dobro noćni san može umanjiti pritisak u sinusima na vrlo jednostavan način. Tokom odmora, tijelo potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica koje djeluju protiv virusa i bakterija, čime se smanjuje rizik od infekcija. Ovaj proces također dovodi do smanjenja pritiska u sinusima.

Hidratacija

Nedostatak hidratacije može uzrokovati isušivanje sinusa i ometati normalnu drenažu, što rezultira pritiskom u području lica. Zbog toga je ključno redovno konzumirati dovoljno vode. Konzumacija tople vode može dodatno potaknuti drenažu sinusa povećavajući brzinu proizvodnje sluzi u nosu.

Podignite glavu

Tokom spavanja, korisno je podići glavu jastucima iznad nivoa prsa kako bi se poboljšala drenaža sinusa. Ovaj položaj spavanja ne samo da sprečava nakupljanje sluzi u sinusima, već i olakšava disanje.

Joga i tjelesna aktivnost

Poznato je da prakticiranje joge, meditacije i tehnika disanja oslobađa tijelo od napetosti. Redovno usvajanje ovih opuštajućih metoda može pridonijeti ublažavanju boli i nelagode, a vježbe disanja mogu dodatno unaprijediti zdravlje sinusa i respiratornog sistema. Osim toga, umjerena tjelesna aktivnost može doprinijeti skraćenju vremena oporavka nakon bolesti, poboljšati cirkulaciju krvi te privremeno olakšati začepljenje.

Ilustracija

Masaža lica

Neki raniji istraživački radovi upućuju na mogućnost da bi masaža lica mogla pridonijeti limfnoj drenaži u području nosa i obraza, olakšavajući time drenažu paranazalnih sinusa i ublažavajući pritisak u tom području. Razmislite o upotrebi valjaka za masažu lica ili valjaka od žada kako biste istražili ove potencijalne benefite, piše News18.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije