Savjeti iz nanine kuhinje: Tri prirodna recepta za ublažavanje grlobolje

0
Radiosarajevo.ba
Savjeti iz nanine kuhinje: Tri prirodna recepta za ublažavanje grlobolje
Foto: Pexels / Iziritirano grlo

Zima je doba kada su prehlade česte, a suhi kašalj i bolno grlo često prate ove simptome.

Evo tri jednostavna načina za ublažavanje boli u grlu sa sastojcima koje vjerojatno već imate kod kuće:

Slana voda

Grgljanje slane vode jedan je od najstarijih načina za smirivanje boli u grlu. Bez obzira na uzrok grlobolje, bol u grlu znači da su stanice u sluznici natečene i da je došlo do upale.

Saobraćajna nesreća u Sarajevu; Jedna osoba povrijeđena

Saobraćajna nesreća u Sarajevu; Jedna osoba povrijeđena

Priprema:

U šolji tople vode otopite pola čajne kašike soli. Grgljajte tekućinu, što pomaže smanjiti oticanje i smiriti bol. Ponovite do 3 puta dnevno, ali izbjegavajte češće kako biste spriječili oštećenje mekog tkiva.

Jabukovo sirće

Iako možda nije najukusnije rješenje, jabukovo sirće je odličan zbog visoke razine kiselosti koja učinkovito ubija bakterije. Dodavanje meda poboljšava učinkovitost u ublažavanju grlobolje.

Zbog čega je dobro jabukovo sirće

Zbog čega je dobro jabukovo sirće

Priprema:

Otopite jednu kašiku jabukovog sirćeta i jednu kašiku meda u šolji vrlo tople vode. Popijte dok je voda još topla ili grgljajte s otopinom jednom dnevno.

Kadulja

Kadulja ima adstrigentna svojstva koja pomažu kod natečenog grla, a fenolne kiseline pomažu u borbi protiv loših bakterija. Najbolji način korištenja kadulje je ispiranje grla.

Priprema:

Prelijte šolju kipuće vode preko dvije čajne kašike kaduljinih listova. Pokrijte šolju i ostavite da listovi odstoje 20 minuta. Iscijedite listove, dodajte sol, i grgljajte koliko je potrebno.

Ovi jednostavni recepti mogu pomoći ublažavanju simptoma boli u grlu tokom zimskih mjeseci, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije