Savjeti iz nanine kuhinje: Tri prirodna recepta za ublažavanje grlobolje
Zima je doba kada su prehlade česte, a suhi kašalj i bolno grlo često prate ove simptome.
Evo tri jednostavna načina za ublažavanje boli u grlu sa sastojcima koje vjerojatno već imate kod kuće:
Slana voda
Grgljanje slane vode jedan je od najstarijih načina za smirivanje boli u grlu. Bez obzira na uzrok grlobolje, bol u grlu znači da su stanice u sluznici natečene i da je došlo do upale.
Saobraćajna nesreća u Sarajevu; Jedna osoba povrijeđena
Priprema:
U šolji tople vode otopite pola čajne kašike soli. Grgljajte tekućinu, što pomaže smanjiti oticanje i smiriti bol. Ponovite do 3 puta dnevno, ali izbjegavajte češće kako biste spriječili oštećenje mekog tkiva.
Jabukovo sirće
Iako možda nije najukusnije rješenje, jabukovo sirće je odličan zbog visoke razine kiselosti koja učinkovito ubija bakterije. Dodavanje meda poboljšava učinkovitost u ublažavanju grlobolje.
Zbog čega je dobro jabukovo sirće
Priprema:
Otopite jednu kašiku jabukovog sirćeta i jednu kašiku meda u šolji vrlo tople vode. Popijte dok je voda još topla ili grgljajte s otopinom jednom dnevno.
Kadulja
Kadulja ima adstrigentna svojstva koja pomažu kod natečenog grla, a fenolne kiseline pomažu u borbi protiv loših bakterija. Najbolji način korištenja kadulje je ispiranje grla.
Priprema:
Prelijte šolju kipuće vode preko dvije čajne kašike kaduljinih listova. Pokrijte šolju i ostavite da listovi odstoje 20 minuta. Iscijedite listove, dodajte sol, i grgljajte koliko je potrebno.
Ovi jednostavni recepti mogu pomoći ublažavanju simptoma boli u grlu tokom zimskih mjeseci, piše Zadovoljna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.