Evo šta se događa s vašim tijelom nakon samo jedne neprospavane noći

1
Radiosarajevo.ba
Evo šta se događa s vašim tijelom nakon samo jedne neprospavane noći
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Osim što se sljedeći dan osjećate loše, pokazalo se da postoji čitav niz dodatnih problema uzrokovanih predugom budnošću koji bi vas mogli natjerati da odete u krevet ranije.

Prema naučnicima samo jedna neprospavana noć pokreće 'efekt mreškanja' odnosno haosa u našim tijelima, koji postaje opasniji kako sati prolaze.

Nakon 18 sati budnosti (što je jednako buđenju u 8 ujutro i odlasku u krevet u 2 sata ujutro sljedećeg dana) krvni pritisak počinje rasti i srce mora jače raditi kako bi obavilo svoj posao. Kod onih sa srčanim oboljenjima, to bi moglo povećati vjerovatnoću srčanog ili moždanog udara.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Također, nakon 18 sati dolazi do pada testosterona, razine energije i imunološke obrane, a prirodne stanice 'borci' koje se bore protiv bakterija i virusa postaju manje učinkovite. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da je budnost 24 sata slična ispijanju četiri čaše vina ili piva – što bi mogao biti razlog zašto osjećate učinke umora poput mamurluka čak i ako ste izbjegavali alkohol.

Nakon što ste toliko dugo budni, imat ćete kraće vrijeme reakcije, nerazgovijetan govor i usporeno razmišljanje, kao i razdražljivost, povećan stres, smanjenu koncentraciju i želju za hranom. Studije su pokazale da su neispavani tinejdžeri sljedeći dan pojeli 210 kalorija više za svaki izgubljeni sat sna, dok će umorni ljudi vjerojatnije potrošiti novac na nezdravu hranu.

Pomaže li alkohol da lakše zaspimo?

Pomaže li alkohol da lakše zaspimo?

Do 36 sati bez odmora, možete početi doživljavati kratka razdoblja nehotičnog sna koja traju do 30 sekundi, poznata kao mikrosan. Ovo je način na koji vaše tijelo pokušava dati vašem mozgu vitalno vrijeme koje mu je potrebno da se obnovi. Ostali simptomi uključuju loše performanse, pamćenje i donošenje odluka, visok broj otkucaja srca i krvni pritisak te usporen metabolizam.

Ti će se napadi mikrosna pogoršati kad prođete dva dana budnosti, a također ćete primijetiti pojačani stres, depersonalizaciju, tjeskobu i razdražljivost.

U tački od 48 sati mogli biste početi halucinirati zbog sve težeg oštećenja amigdale i prefrontalnog korteksa mozga. Ovi mentalni učinci nastavljaju eskalirati sve do 96 sati nedostatka sna, u kojoj točki rizik od psihoze raste.

Muči vas nesanica? Jedan čaj briše stres, opušta um i poboljšava kvalitetu sna

Muči vas nesanica? Jedan čaj briše stres, opušta um i poboljšava kvalitetu sna

Iako se mnogi od ovih simptoma mogu riješiti odlaskom na spavanje, u rijetkim slučajevima hronična i dugotrajna nesanica može biti kobna. Ako redovito ne možete zaspati, važno je posjetiti ljekara opće prakse, piše Metro.

Dr. Emer MacSweeney, neuroradiolog i izvršni direktor Re:Cognition Health, klinike za kognitivnu njegu, rekao je: "Nedostatak sna je povezan s bezbrojnim zdravstvenim problemima i bolestima. San je neophodan za podržavanje kognicije... pamćenja, jezika, govora, planiranja i mnogih drugih vještina. Nedostatak sna ima dugoročne posljedice na tijelo'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije