Ovi viralni trikovi jako su opasni za kožu: Nemojte ih ponavljati

0
Radiosarajevo.ba
Ovi viralni trikovi jako su opasni za kožu: Nemojte ih ponavljati
Foto: Pexels / Njega kože

Bili toga svjesni ili ne, naša sklonost prema određenim proizvodima i kupovne navike često su pod uticajem algoritama društvenih mreža. Često se dogodi da kupimo neki proizvod samo zato što se stalno pojavljuje na našem feedu i s vremenom postaje sve primamljiviji. Isti je slučaj i s odjećom, kućanskim trikovima ili proizvodima za njegu. Ali, ovaj put ćemo se usredotočiti na viralne beauty savjete koji zapravo mogu biti štetni za kožu lica ili tijela.
 
Konturisanje kremom za sunčanje 

Postoji trend na društvenim mrežama koji je vrlo brzo postao popularan, a radi se o konturisanju kremom za sunčanje kako bi se postigla izraženija definicija jagodica i naglašena vilica. Ideja je nanijeti kremu za sunčanje samo na određena područja lica poput jagodica, dijela čela i brade, kako bi sunce intenzivnije djelovalo na dijelove koji nisu zaštićeni, stvarajući tako "prirodni" kontrast svjetlosti i tamnih sjena na licu. Međutim, važno je istaknuti da je ovo vrlo loša praksa za kožu koja je izložena sunčevim zrakama bez adekvatne zaštite. Postoji visoki rizik od opekotina, crvenila i dugoročnih oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem. Stoga se ne preporučuje praktikovanje ovakvog konturisanja kremom za sunčanje jer može imati ozbiljne negativne posljedice po zdravlje kože.

Face icing

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ovdje se spominje trik koji može biti koristan, ali treba biti oprezan i uzeti u obzir individualne karakteristike kože te učestalost izlaganja hladnoći. Korištenje ohlađenih rolera na koži može zaista pomoći u smanjenju natečenosti i crvenila, ali važno je imati na umu da prekomjerno izlaganje kože hladnoći može uzrokovati ubrzano starenje. Na primjer, osobe koje rade na otvorenom u hladnim uslovima ili se bave ranojutarnjim trčanjem izlažu se riziku gubitka elastičnosti kože i smanjenja proizvodnje kolagena. Stoga je važno biti oprezan i ne izlagati kožu hladnoći više nego što je potrebno, ne preporučuje se češće od jednom sedmično.

Također, treba imati na umu da osobe s osjetljivom kožom mogu biti osjetljivije na izlaganje hladnoći, što može rezultirati smrzotinama ili drugim neželjenim reakcijama. Stoga je uvijek važno prilagoditi tretmane njege kože svojim individualnim potrebama i obratiti pažnju na znakove upozorenja koji ukazuju na prekomjerno izlaganje hladnoći.

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi sami po sebi genijalna su stvar, ali za one kojima su zaista potrebni. Na društvenim mrežama hemijski pilinzi popularizovani su poput hidratantnih krema te su prezentovani kao nešto što bi trebali koristiti svi. Međutim, to nije tako i koristite li hemijske pilinge na zdravoj koži kojoj isti nisu potrebni ili pak nešto radite na krivi način, vrlo vjerovatno ćete prouzrokovati nepotrebne probleme. Stoga, posavjetujete se sa svojim dermatologom ili birajte blage pilinge koji ne sadrže nikakve jake hemikalije, piše Grazia.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije