Ovi kućanski aparati mogu izazvati požar u domu: Evo kako ga spriječiti

0
Radiosarajevo.ba
Ovi kućanski aparati mogu izazvati požar u domu: Evo kako ga spriječiti
Foto: Pixabay / Ilustracija/Gašenje požara

Da bi se sačuvali životi i imovina te da bi se spriječilo izbijanje požara, vrlo je važno da se poštuju osnovna pravila. U kući se ona, prije svega, odnose na kućanske uređaje kao što su šporet, mikrovalna, fen, toster, grijalice i drugo.

Kada kuhate, nikada nemojte nositi odjeću širokih rukava jer se lako mogu zapaliti u dodiru sa zagrijanom ringlom ili plamenom plinskog šporeta. Također, imajte na umu da sintetičku odjeću brže hvata plamen nego onu koja je sašivena od pamučnih ili vunenih materijala.

Nikada ne ostavljajte uključen šporet bez nadzora, posebno nemojte napuštati stan dok vam se jelo kuha na ringli ili peče u rerni. Ako dođe do izbijanja plamena, prvo odmah isključite ringlu ili zatvorite dovod plina.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Ako plane ulje u tavi, nikako nemojte uliti vodu u pokušaju da ugasite vatru. Voda je provodnik električne energije, dovest ćete do veće tragedije. Umjesto toga, što brže poklopite tavu u plamenu većim poklopcem - kad prekinete dotok zraka, vatra će se sama ugasiti.

Kada pečete nešto u rerni, pazite da papir za pečenje ne dodiruje vreli gornji dio ili čak grijače, ako su otkriveni, kako je u nekim šporetima slučaj. Papir za pečenje lako plane, uvijek ga skratite tako da ne prelazi ivicu tanke ploče.

Magična tajna iz kozmetičkog ormarića za čišćenje zagorene masti na šporetu

Magična tajna iz kozmetičkog ormarića za čišćenje zagorene masti na šporetu

Mikrovalnu koristite isključivo prema uputama. Nikada ne stavljajte metalne predmete u nju jer se mogu zapaliti.

Sve kućanske aparate koji se griju, nikada ne odlažite dok se sasvim ne ohlade. Baš kao što ne biste vruće suđe spustili na sintetički stolnjak, nemojte to raditi ni sa fenom, peglom za kosu ili tosterom. Ako se pojavi dim kod bilo kojeg električnog uređaja, trebate ga odmah isključite i izvaditi utikač iz utičnice ili odvrnuti osigurač. Tako je moguće zaustaviti požar u samom startu, javlja Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije