Nepravilna upotreba: Ako želite da vaši kućanski aparati traju duže, ne pravite ove greške

0
Radiosarajevo.ba
Nepravilna upotreba: Ako želite da vaši kućanski aparati traju duže, ne pravite ove greške
Foto: Pexels / Ilustracija

Za sve postoje upute za korištenje, no rijetko ko ih pročita jer se smatra da to svi znaju koristiti.

Svoje kuhinjske aparate koristimo svakodnevno, a baš zbog toga, postoji mogućnost da radimo neke od najčešćih grešaka s njima. Zato trebate pripaziti da ne radite ove stvari jer njima skraćujete životni vijek kuhinjskih aparata.

Ostavljanje vode u pegli

Za peglu na paru uvijek treba koristiti filtriranu vodu da se ne bi stvorio kamenac i začepio kanaliće kroz koje para izlazi. Osim toga, dobro je nakon peglanja isprazniti vodu iz pegle da se unutra ne bi stvorila hrđa.

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

Denis Bećirović čestitao 1. maj: "Poboljšanje statusa radnika mora biti u fokusu svih nas"

Korištenje folije u rerni

Domaćice često oblažu dno rerne aluminijskom folijom kako je ne bi čistile nakon svake upotrebe. Međutim, ona je višestruko opasna jer, odbijajući toplinu, dovodi do pregorijevanja grijača, ograničava protok zraka tako da se u nekim slučajevima može i otopiti. Zato ovo nemojte raditi, nego rernu redovno čistite.

Ne čistite kamenac iz kuhala 

Svako kuhalo zahtijeva čišćenje svakih nekoliko mjeseci jer se u njemu nakupljaju kamenac. Ako se to redovno ne radi, prokuhana voda može promijeniti ukus. Za ovo je najbolje koristiti limunsku kiselinu, sirće ili adekvatan proizvod za uklanjanje kamenca. Ali zapamtite, sirće i limunsku kiselinu treba razrijediti vodom.

Pet kuhinjskih preparata koje biste trebali češće mijenjati

Pet kuhinjskih preparata koje biste trebali češće mijenjati

Otvaranje vrata od mikrovalne peći dok ona radi

Iako postoji dugme za isključivanje, rijetko ga koristimo, nego nestrpljivo uzimamo jelo iz mikrovalne pećnice smatrajući da se zagrijalo. Otvaranjem vrata mikrovalne dok još radi prekidamo strujni tok i tako je kvarimo.

Blender se ne perete odmah nakon upotrebe

Ovi uređaji se moraju oprati odmah nakon korištenja. U suprotnom, mehanizam se ošteti, oštrice otupe, čestice hrane se stvrdnu na teško dostupnim mjestima pa se tu nerijetko stvori i leglo bakterija.

Toster tresete da uklonite mrvice iz njega

Griješite ako toster nakon upotrebe ne isključite, nego ga samo okrenete i iz njega jako istresete mrvice kruha. Tako se mogu zaglaviti u grijačima i dovesti do kvara. Pričekajte da se aparat ohladi, nježno ga protresite, a onda četkicom uklonite ostatak. Uvijek očistite i donji dio.

Stavljanje vruće hrane u frižider

Time ne samo što temperatura u frižideru postaje viša pa troši i više struje, nego to loše utječe i na drugu hranu u njemu. Nedovoljno ohlađena jela nisu predviđena za ovaj uređaj i mogu oštetiti motor.

Ispiranje suđa prije stavljanja u mašinu 

Iako vjerojatno mislite da ispiranjem prljavih tanjira pomažete mašini za pranje suđa, tako joj zapravo odmažete. Njeni senzori su napravljeni tako da prepoznaju naslage ostataka, tako da ćete je prethodnim ispiranjem suđa prevariti da "pomisli" da je dovoljno lagano pranje.

Mašina za suđe

Punjenje mašine za suđe do pola

Griješite, jer ona troši istu količinu vode i struje i kad je puna i poluprazna. Osim toga, kako deterdžent čisti cijelu unutrašnjost, s napola punom mašinom ciljat će samo posuđe i može ga oštetiti.

Ne čistite filter fena za kosu

Čistite vodom ovaj (skinuti s fena) filter jednom sedmično ili svake tri sedmice da biste uklonili masnoću i prašinu iz tog otvora za ventilaciju. Tako neće doći do pregrijavanja. Prije vraćanja na mjesto filter mora biti potpuno suh, piše Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije