Ove stvari ne smijete držati u drvenoj šupi u dvorištu

0
Radiosarajevo.ba
Ove stvari ne smijete držati u drvenoj šupi u dvorištu
Foto: Pixabay / Šupa

Drvene šupe u dvorištu pružaju odličan prostor za čuvanje raznih stvari, od alata i crijeva za vodu do kosilice. No, bitno je imati na umu da su ove male pomoćne građevine često osjetljive na prokišnjavanje, vlagu i štetočine, posebno ako su izgrađene po principima uradi sam.

Važno je razmotriti šta se čuva u šupi, jer neki predmeti, poput boja i tekstila, mogu biti osjetljivi na uvjete koje šupa može pružiti.

Evo nekoliko savjeta o tome šta bi trebalo izbjegavati skladištiti u šupi

Boje:

Boje pohranjene u šupama mogu se oštetiti tokom vremena. Preporučljivo je čuvati ih u okruženju s kontroliranom temperaturom, poput police u podrumu ili unutrašnjeg ormara, izvan dohvata djece i kućnih ljubimaca.

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Profesor Kržalić upozorava: Rusija hibridnim djelovanjem radi na podjelama, mi to nijemo posmatramo

Baterije za električne alate:

Baterije trebaju biti pohranjene na hladnom kako bi zadržale svoje performanse. Držanje baterija u neizoliranoj šupi može ih oštetiti ili skratiti njihov vijek trajanja. Razmislite o skladištenju baterija u unutrašnjem prostoru tokom hladnih zimskih mjeseci.

Savjet plus! Važno je izbjegavati držanje alata na podu šupe, kako bi se spriječilo brzo hrđanje metalnih dijelova. Redovito održavanje alata također je ključno.

Napravite sami sprej koji 'tjera' prašinu iz kuće na mjesec dana

Napravite sami sprej koji 'tjera' prašinu iz kuće na mjesec dana

Tkanine:

Oprez je potreban prilikom pohrane tekstilnih predmeta u šupu. Izvansezonska odjeća može privući vlagu, uzrokovati neugodan miris ili razvijanje plijesni. Ako nemate alternativu za skladištenje unutar prostora, koristite plastične kutije sa zatvaranjem kako biste očuvali čistoću i suhoću.

Biološka sredstva:

Živa gnojiva i dodaci tlu ne bi trebali biti pohranjeni u šupi. Ova biološka sredstva trebaju se čuvati na mjestima gdje temperatura nije viša od vanjskih uvjeta.

Pravilno skladištenje i održavanje šupe ključno je za očuvanje njezine funkcionalnosti i sigurnost pohranjenih stvari, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije