Ove namirnice možete sigurno jesti nakon isteka roka trajanja

0
Radiosarajevo.ba
Ove namirnice možete sigurno jesti nakon isteka roka trajanja
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Ako ste slučajno zaboravili pojesti neku hranu koju imate, ne brinite jer postoje namirnice koje možete konzumirati i nakon isteka roka.

Naravno, idealno bi bilo kad bi svoju hranu pojeli prije isteka roka, ali ponekad zaboravimo na neke namirnice koje imamo i istekne rok trajanja.

Srećom, postoje namirnice koje možete konzumirati i nakon isteka roka, pogotovo ako na njima piše 'najbolje do' (vodič za kvalitetu hrane), a ne 'rok upotrebe do' (sigurnost hrane), piše Večernji.hr.

Da te volim, duša zna, draga moja BiH: Domovino, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti!

Da te volim, duša zna, draga moja BiH: Domovino, sretan ti 25. novembar, Dan državnosti!

Koju hranu možete jesti nakon isteka roka?

Tehnički gledano, sve što je smrznuto, sušeno ili konzervirano trebalo bi biti u redu za jelo odmah nakon isteka roka ako na pakiranju piše 'najbolje do'. Opet, to je više vodič, a hrana bi mogla imati malo drugačiji okus.

Evo nekoliko primjera:

Bez gladovanja: Uz kupus dijetu moguće izgubiti do pet kilograma u sedmici, evo kako se praktikuje

Bez gladovanja: Uz kupus dijetu moguće izgubiti do pet kilograma u sedmici, evo kako se praktikuje

  • Smrznuta hrana bit će prikladna za jelo nakon isteka roka 'najbolje do određenog vremena', ako je bila pohranjena prema uputama na pakiranju.
  • Jaja se mogu jesti nekoliko dana nakon datuma 'najbolje do', kaže Agencija za standarde hrane. Provjerite jesu li dobro kuhana.
  • Hljeb može trajati dvije sedmice nakon što istekne datum 'najbolje do', ako ga držite u hladnjaku, prema TooGoodToGo.
  • Bijelu rižu možete jesti nakon isteka rok valjanosti, ako ste je spremili u hermetički zatvorenu posudu. Ipak, provjerite prije nego krenete kuhati.
  • Suha tjestenina može trajati 24 mjeseca nakon datuma 'najbolje do', opet ako je pohranjena u hermetički zatvorenoj posudi, prema BBC Good Food Australia.
  • Također kažu da konzervirana hrana može trajati i 24 mjeseca nakon datuma.
  • Boce umaka, poput kečapa od rajčice, mogu trajati nekoliko mjeseci u hladnjaku.
  • Ocat i sojin umak mogu trajati godinama.
  • Isto tako, ako brašno i šećer stavite u hermetički zatvorenu posudu, a ne u papirnate pakete u kojima obično dolaze, trebali bi biti upotrebljivi nakon isteka roka trajanja. Ipak, pripazite na male kukce koji mogu ući unutra ako se ostave vreće ostave otvore dulje vrijeme.
  • Maslac od kikirikija može trajati duže od roka trajanja ako se čuva na hladnom i tamnom mjestu (ne u hladnjaku).
  • Žitarice se također mogu konzumirati nakon isteka roka valjanosti. Idealno bi bilo da ih izvadite iz kutije i čuvate u hermetički zatvorenoj posudi.
  • Neotvoreni (ovo je bitno) paket keksa može se čuvati nekoliko sedmica nakon isteka roka, kaže TooGoodToGo.

Ako je nečemu istekao rok najboljeg korištenja, obratite pozornost na to kako izgleda, miriše i na dojam prije nego što to krenete jesti.

Bacanje hrane nije idealno, ali nemojte jesti ništa u što niste 100% sigurni.

Ilustracija/ Meso
Foto: Pixabay: Ilustracija/ Meso

Smijete li jesti hranu nakon datuma upotrebe?

Sve ranije nabrojane namirnice mogu se jesti nakon isteka roka trajanja na kojem piše 'najbolje do'.

Međutim, ne biste trebali jesti ništa nakon isteka roka upotrebe, kaže britanska Agencija za standarde hrane.

Savjeti za pravilnu prehranu postača tokom ramazana: Šta jesti za sehur, a šta za iftar?

Savjeti za pravilnu prehranu postača tokom ramazana: Šta jesti za sehur, a šta za iftar?

Rok upotrebe je upozorenje o sigurnosti hrane, a ne vodič. Prikazani datum je posljednji dan kada se proizvod treba pojesti, čak i ako hrana izgleda sasvim OK i čini se jestivom. To je zato što, nakon ovog datuma, postoji mogućnost rasta loših bakterija, pa čak i trovanja hranom.

Iain Haysom, viši predavač sigurnosti hrane na Sveučilištu Bath Spa, kaže:

"Na primjer, ako konzumirate svježu piletinu nakon isteka roka upotrebe, postojat će veći rizik od razvoja mikroba i patogena na proizvodu, što će značiti veći rizik od trovanja hranom i drugih bolesti.

Piletina
FOTO: Arhiv: Piletina

Postoje samo dvije iznimke zašto biste trebali pojesti nešto nakon isteka roka. Jedan je ako ste ga prethodno zamrznuli, a drugi je ako ste ga skuhali i spremili kao dio drugog proizvoda“.

Meso i riba neki su od primjera proizvoda od kojih se možete razboljeti ako ih konzumirate nakon isteka roka upotrebe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije