Ovaj začin će vam pomoći da zaustavite svako krvarenje za samo 10 sekundi

Radiosarajevo.ba
Ovaj začin će vam pomoći da zaustavite svako krvarenje za samo 10 sekundi
/ Ilustracija
Iako će većina, kada spomenete crvenu papriku kazati da je to samo dobar začin, sigurno ćete se svi začuditi ako saznate da je ona i odličan lijek.

Naime, ukoliko ste se posjekli vrlo lako krvarenje možete zaustaviti uz ovaj svakodnevni začin, a njena je primjena široka, od posipanja na otvorenu ranu, do oralne konzumacije, prenosi Uspešna žena.

Uz pomoć crvene paprike možete zaustaviti krvarenje iz nosa, duboke posjekotine, pa čak i arterijsko krvarenje, a ona omogućava i da se posjekotine zatvore brzo, čime ćete zadržati krv u svom tijelu.

Neki od savjeta kažu da, ukoliko prah organske crvene paprike pospete na posjekotinu ili ogrebotinu, ona će zaustaviti krvarenje, a neće vas čak ni peći, te vrlo često obezbjeđuje i uklanjanje eventualnih ožiljaka. 

Također, možete zaustaviti krvarenje na unutrašnjim ranama ispijanjem tople vode pomiješane sa kašičicom crvene paprike.

Sve to je moguće zahvaljujući tome što je ovaj začin bogat kapsaicinima. tima).

Bol i zapaljenje
Aleva je odlična za ublažavanje bola kod upale. Radi na principu iscrpljivanja neurotransmitera pod nazivom supstanca P, čime dezintegriše nerve koji daju signale bola. Dobra je kod upale mišića, bolove u leđima, ukočen vrat i drugih bolova.

Korisna za krvne ugruške
Aleva paprika takodje pomaže smanjenju ateroskleroze, podstiče fibrinolitičku aktivnost i sprečava faktore koji su doveli do formiranja tromba, od kojih svi mogu pomoći u smanjenju šanse od srčanog udara ili šloga.

Pomaže u liječenju čira
Aleva paprika takođe pomaže u liječenju čira peristaltičkim kretanjem crijeva. Ljuta paprika je također odlična za stomak i crevni trakt. Ona stimuliše peristaltično kretanje creva i pomaže u asimilaciji i eliminaciji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije