Ovaj tip ljudi trebao bi izbjegavati da jede pahuljice
Mnogi vole pahuljice, posebno čokoladne, a često su dio doručka ili užine. Ali, koliko često ih smijemo jesti?
Zobene pahuljice su bogate složenim ugljikohidratima (oko 70 posto), proteinima (15 posto), nezasićenim masnim kiselinama i topivim vlaknima. Također su bogat izvor minerala poput željeza, fosfora, magnezija, kalcija, cinka te vitamina B1, B6 i E.
Uprkos relativno visokom kalorijskom sadržaju od 350 kilokalorija na 100 grama, zobene pahuljice su dobar izbor zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Složeni ugljikohidrati i vlakna u pahuljicama usporavaju probavu, što održava stabilan nivo šećera u krvi i osigurava osjećaj sitosti.
Nakon napada na božični market: Anti-imigrantska osjećanja rastu u dijelu njemačkog društva
Vlakna u pahuljicama potiču probavu i doprinose općem zdravlju crijeva, ali važno je piti dovoljno tečnosti. Osim toga, zobene pahuljice mogu poboljšati izgled kože, kose i noktiju zahvaljujući hranjivim tvarima poput biotina, cinka, silicija i bakra te vitaminima B.
Umjerenost je ključna. Da biste maksimalno iskoristili željezo iz zobenih pahuljica, možete ih namakati preko noći. Muesli od zobenih pahuljica s dodatkom orašastih plodova i voća idealan je izbor. Također, priprema vlastite muesli mješavine omogućuje izbjegavanje dodanog šećera i aditiva te precizno znate što konzumirate.
Osobe s celijakijom trebaju biti oprezne jer zob sadrži gluten. Preporučuje se biranje proizvoda označenih kao "bez glutena" kako bi se izbjegle neželjene reakcije, javlja Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.