Ove predmete iz kuhinje OBAVEZNO morate zamijeniti, evo i zašto

Radiosarajevo.ba
Ove predmete iz kuhinje OBAVEZNO morate zamijeniti, evo i zašto
Foto: Pixabay / Kuhinjski pribor

Donosimo popis stvari koje biste trebali zamijeniti barem jednom godišnje zamijeniti, piše msn.com.

Ribež

Koristi se za razne namirnice, od limuna do sira pa i čokolade, i da vrlo je oštar. No, ne ostaju tako zauvijek. Kako biste lako naribali sve što trebate, trebali biste jednom godišnje zamijeniti ribež, zavisno koliko ga koristite.

Krpa za posuđe

Bilo da brišete ruke, posuđe ili samo brišete mrlje i ostatke hrane, krpe pokupe stotine bakterija. I da dobro je prati ih često, ali jednom godišnje stare krpe zamijenite novima.

Daske za rezanje

Drvene ili plastične, sve daske imaju sitne pukotine od noževa na sebi, a u njima se skupljaju bakterije. Korištenje takvih daski za rezanje namirnica nije sigurno za zdravlje.

Kuhinjski pribor - undefined

FOTO: Pixabay: Kuhinjski pribor

Guljač povrća

Iako kupite najskuplji guljač koji možete naći, nakon nekog vremena njegova oštrica će otupiti. Tako umjesto da kupujete skupi guljač, kupite jeftiniji i priuštite si zamjenu jednom godišnje.

Drvene kuhače

Isto kao i s daskom za rezanje, kuhače će zadobiti pukotine u kojima se nalaze bakterije. One su pogotovo opasne jer pomoću njih miješate hranu pa sve bakterije mogu ući u nju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije