Ova tri pića nikako ne smijete piti po ljetnim vrućinama

Radiosarajevo.ba
Ova tri pića nikako ne smijete piti po ljetnim vrućinama
Pixabay / Ilustracija
Vruće je, znojite se i tražite nešto čime biste smanjili žeđ. Postoje napitci koji će dehidriranost učiniti još gorom pa pripazite za čim ćete posegnuti.

Postoje tri ključne vrste pića koja bi po vrućini trebalo izbjegavati. Gazirana pića, alkohol i napici koji u sebi sadržen kofein.

Gazirana pića

Gazirana pića povećavaju rizik dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i svakako štete zubima, ali gazirana pića povećavaju i dehidriranost. Novo istraživanje Američkog društva za psihologiju utvrdilo je da upotreba gaziranih pića da bi smanjili žeđ zapravo povećava dehidriranost i šteti bubrezima.

Alkohol

Ako vam se i učini da biste čašom piva mogli ublažiti žeđ, alkohol bilo koje vrste je posljednja stvar koju bi smjeli popiti. Alkohol je diuretik, povećava izlučivanje urina i time rizik dehidracije. Ako zbilja želite popiti nešto alkoholno, pijte gutljaj alkoholnog pića pa gutljaj vode.

Kafa ili čaj

Bilo koja vrsta kofeina povećava rizik dehidriranja. Ali ipak pokazalo se da ako inače redovito pijete kofeinske napitke, nećete dehidrirati. Tu naravno postoje ograničenja i nemojte da vam kofeinski napici budu jedini izvor tekućine, uz njih, pijte i vodu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije