Ova sobna biljka je jedna od najpopularnijih na svijetu: Ima jedinstvene cvjetove i listove

0
Radiosarajevo.ba
Ova sobna biljka je jedna od najpopularnijih na svijetu: Ima jedinstvene cvjetove i listove
Foto: Pexels / Rajska ptica

Prema Maryah Greene, biljnoj stilistici i kreatorici Greene Piecea, u domovima će dominirati veće sobne biljke poput rajske ptice i fikusa. Specijalist za biljke i stilist Hilton Carter također navodi rajsku pticu i kaže da ona stvarno transformira prostor.

Ako još niste upoznati s ovom atraktivnom biljkom evo ključnih činjenica.

Rajska ptica poznata i kao cvijet ždrala (pripada rodu Strelitziaceae) je tropska biljka porijeklom iz Latinske Amerike, gdje slobodno raste u prirodnim staništima poput grmolikog divljeg cvijeća, piše Living.hr.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Od sredine 18. stoljeća, kada je donesena u Evropu, njena popularnost ne opada, što je čini jednom od najtraženijih sobnih biljaka.

Višegodišnja zimzelena biljka gustog, grmolikog rasta koja, ovisno o vrsti, može narasti od 1,5 do impresivnih deset metara u visinu. Sjajni listovi sa sivkasto-zelenom površinom ovalno su kopljastog oblika nalik lišću banane.

Listovi se pojavljuju na čvrstim izduženim peteljkama, rastu okomito i izravno iz snažnog, razgranatog korijenskog sistema. Ovo veliko, upečatljivo lišće čini biljku privlačnom čak i kada ne cvjeta.

Rajska ptica
Foto: Pixabay: Rajska ptica

No, ono što ovu biljku čini popularnom u cijelom svijetu su njeni cvjetovi jedinstvenog oblika. Ovi čudesni cvjetovi pojavljuju se na dugim peteljkama nalik intenzivno obojenim narandžastim i plavo-ljubičastim čupercima na glavi ždrala. Na svakoj stabljici pojavljuje se pet ili šest cvjetnih kapsula, a svaki grm proizvodi mnogo novih, što može produžiti sezonu cvjetanja na šest mjeseci.

Zbog svoje izdržljivosti, otpornosti i dugovječnosti, cvijet rajske ptice jedan je od najprodavanijih rezanih cvjetova na svijetu. U vazi s vodom ostaje svjež i do dvadesetak dana!

Egzotičnom izgledu unatoč, rajske ptice ne zahtijevaju nikakvu posebnu ili pretjeranu njegu. Sve dok joj osigurate dovoljno prostora, odgovarajuću rasvjetu, dobro dreniranu podlogu, umjereno zalijevanje i topao okoliš, ova dugovječna, spororastuća biljka godinama će stvarati tropsku atmosferu u vašem životnom prostoru!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije