Krase ga dvostruki cvjetovi i intezivne boje: Oduševit će vas i mirisom, a evo kako se uzgaja

0
Radiosarajevo.ba
Krase ga dvostruki cvjetovi i intezivne boje: Oduševit će vas i mirisom, a evo kako se uzgaja
Foto: Pixabay / Jaglac

Sve su brojnije sorte jaglaca, omiljenih zimsko-proljetnih lončanica, na tržištu i u domovima. Posebno su cijenjene hibridne sorte krupnih cvjetova u širokoj lepezi boja od bijele, boje slonovače, žute, narančaste, lososne, ružičaste, crvene, plave i ljubičaste te njihovih kombinacija.

Uz jednostruke cvjetove brojne su nove sorte s dvostrukim, punim i čak izrazito mirisnim cvjetovima, što u hibridima te vrste nije bio slučaj, piše Living.hr.

Redovnm uklanjanjem ocvalih cvjetova produžuje se cvjetanje. Nakon cvjetanja obično se bacaju, ali otpornije vrste možete posaditi u vrt te će vas iduće godine iznenaditi ljepotom. Optimalna temperatura tokom cvjetanja je od 13 do 16 ºC, a mjesto treba biti svijetlo, ali ne na izravnom suncu.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Tokom cvjetanja kompost mora biti stalno vlažan. Listovi i cvjetovi se ne smiju močiti pa je najbolje zalijevati u podložak. Jednom sedmično dodaje se vodi za zalijevanje tekuće gnojivo da bi se potaknuo razvoj novih pupova. Kako bi vlažnost zraka oko biljke bila što veća, lončić s biljkom možete držati na vlažnim kamenčićima.

Poslije cvjetanja vrstu Primula acaulis možete posaditi u vrt. P. obconica presadite u ilovasto-tresetni supstrat i smjestite tokom ljeta na svježe, zračno, polusjenovito mjesto te je štedljivo zalijevajte. Sredinom oktobra unesite ih u kuću i nastavite uobičajeno njegovati.

Krupnocvjetne hibridne sorte možete baciti. P. sinensisu ili kineskom jaglacu cvjetovi su bijeli, ružičasti, crveni, narandžasti i purpurni s okom u sredini. Na nekoliko stapki mnogo je cvjetova. Najprije su cvjetovi bili žuti i mali, a današnji hibridi su veliki i raznobojni.

Ove biljke će spasiti vaš vrt od štetočina: Tjeraju puževe, lisne uši i gusjenice

Ove biljke će spasiti vaš vrt od štetočina: Tjeraju puževe, lisne uši i gusjenice

Sorte crvenih latica i kovrčava ruba posebno su privlačne. Nakon cvjetanja obično se baca.

P. acaulis ili jednostavni jaglac nosi buket krupnih cvjetova u sredini rozete, a mogu biti bijeli, žuti, ružičasti, crveni ili plavi.

Jaglac
Foto: Pixabay: Jaglac

P. malacoides odlikuje se mirisnim, sitnim cvjetovima bijele, ružičaste, crvene i purpurne boje, skupljenim u cvat na tankoj cvjetnoj stapci. Također ga je nakon cvjetanja najbolje baciti.

P. obconica ili otrovni jaglac ima krupne, mirisne cvjetove različitih boja na dugoj cvjetnoj stapci. Svaki dodir s listovima izazvat će na koži alergijsku reakciju, osobito ako je osoba osjetljivija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije