Bidermajer od ranunkula: Cvijeće koje je zaludilo mladenke širom svijeta

0
Radiosarajevo.ba
Bidermajer od ranunkula: Cvijeće koje je zaludilo mladenke širom svijeta
Foto: Pexels / Ranunkule

Cvjetovi ove prekrasne biljke u vazi traju oko sedam dana. Možete ih uzgojiti na balkonima, kao i u vrtovima. U prirodi uspijevaju pokraj vode pa se ovaj cvijet još zove i žabnjak.

Nježne, ali gusto poslagane latice odlikuju cvjetove ranunkule. Ima ih nekoliko vrsta, a dolaze u svim divnim bojama, baš kao i ruže, kojima nalikuju - bijeloj, ružičastoj, žutoj, boji lososa, ali i crvenoj.

Cvatuće biljke oplemenjuju balkone i vrtove, a lako ih se zamijeni s božurom iako se radi o njegovoj mini verziji.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

U Europu su ranunkule stigle u 16. stoljeću iz Perzije, a nekad je njihova popularnost bila slična popularnosti tulipana.

Danas je ranunkula vrlo cijenjeno rezano cvijeće. Sakupljeno cvijeće u buketu odiše romantikom, pa je često traženo upravo za vjenčane bukete, što je mnoge mladenke oduševilo i navelo da baš za svoj najsretniji dan uzmu bidermajer od ranunkule. Gomoljasti korijeni posađeni ujesen dat će cvatuće biljke u martu, a oni posađeni u proljeće procvjetat će u maju i cvjetati do augusta. 

Uzgoj nije komplikovan, za uspješnu sadnju potrebno je nabaviti što kvalitetnije lukovice, a zemlju obogatite humusom, dok kod zalijevanja trebate obratiti pažnju na tlo - zemlja treba biti vlažna, ali ne previše, prenosi 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije