Ova atraktivna biljka mijenja boju listova: Cvjeta tokom ljeta i nije zahtjevna za uzgoj

0
Radiosarajevo.ba
Ova atraktivna biljka mijenja boju listova: Cvjeta tokom ljeta i nije zahtjevna za uzgoj
Foto: Thinkstock / Kameleon-biljka

Zbog svoje sposobnosti da mijenja boju listova, Houttuynia cordata dobila je naziv kameleon-biljka.

Naime, kada je na sjenovitom mjestu, kameleon-biljka će imati zeleno- blijedožućkaste listove, a ako je smjestimo na sunce, posve će oživjeti njen kolorit – dobit će nijanse ružičaste, crvene i žute.

Upravo to, kao i njeni neobični srcoliki i mesnati listovi čine je vrlo atraktivnom biljkom – iako znate da će promijeniti svoju boju s obzirom na uvjete, uvijek se s nestrpljenjem očekuje ta promjena, piše Living.hr.

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

'Sarajevo zaslužuje najbolje': Novi tramvaji voze gradom, ministar objavio i snimak

Riječ je o biljci koja potječe iz Azije tako da voli vlažno i močvarno tlo.

Njen idealan položaj bio bi uz vodu, fontane ili bazene ili na vlažnom zemljištu, a njena ljepota još će više doći do izražaja ako se kombinira s drugim dekorativnim biljem. No imajte u vidu da se brzo širi, pa je sadite na rastojanju oko 70 cm.

Može narasti do 30 cm. U svojoj domovini Aziji (Kina, Vijetnam) se koristi i u kulinarstvu – kao salata ili kuhana u slanoj vodi. Zanimljivo je to da kao namirnica ima okus po ribi, pa je mnogi i zovu Fish Mint tj. riba menta.

Kameleon-biljka
Foto: Pixabay : Kameleon-biljka

Koristi se također i kao ljekovito bilje, naročito u tradicionalnoj kineskoj medicini jer se pokazala djelotvornom kao diuretik i laksativ.

Kameleon u svome godišnjem ciklusu ima i cvjetove - možete ih očekivati u junu i julu. Također, kameleon ima i intenzivan miris koji nas podsjeća na naranču. Možete je zasaditi jer nije zahtjevna za uzgoj - omogućite joj dovoljno vlage odnosno redovno je prskajte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije