Ova metoda će vam omogućiti bezbrižan boravak u prirodi: Lagan način da se zaštitite od krpelja

1
Radiosarajevo.ba
Ova metoda će vam omogućiti bezbrižan boravak u prirodi: Lagan način da se zaštitite od krpelja
Foto: Pixabay / Ilustracija

Bezbrojne su zdravstvene dobrobiti boravka u prirodi, šetanja i planinarenja, ali niko se kući ne želi vratiti s krpeljom, nametnikom koji parazitira na domaćinu i prenosi veći broj uzročnika bolesti.

Nema potrebe za paničarenjem, postoji nekoliko preventivnih načina kako ga pokušati spriječiti da se "uhvati" baš za vas. Puno ljudi se kune da baš ovo prirodna metoda koju smo otkrili na YouTube kanalu Elene Matveeve učinkoivito štiti od krpelja: vas, članove vaše porodice ali i kućne ljubimce. Dobro zapamtite ovaj recept za prirodni repelent i koristite ga tokom cijele sezone krpelja.

Trebat će vam: prazna boca s raspršivačem, 50 ml mravlje kiseline i 50 ml vode.

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Lidlov centar od 200 miliona KM u BiH počeo dobijati obrise

Kako koristiti?

U čistu mjernu posudu ulijte mravlju kiselinu i dodajte istu količinu vode. Zatim promiješajte i ulijte u bočicu s raspršivačem. Zatvorite bocu i raspršite ovaj domaći repelent po koži, odjeći ili krznu vašeg ljubimca. Nanesite prije svake šetnje prirodom.

Krpelji se skrivaju u šumskom pokrivaču, gdje preživljavaju nepovoljne uslove. Čim se živa popne na 5 stepeni Celzijusa, krpelji izlaze iz svojih skrovišta. U slučaju toplih zima, možda ćete otkriti da su ovi nametnici aktivni tokom cijele godine. Šta više, srest ćete ih ne samo u šumi. Također žive u parkovima, pa čak iu kućnim vrtovima.

Kako se zaštititi od krpelja?

Prikladna odjeća je važna. Za šetnju je važno nositi odjeću dugih rukava, po mogućnosti laganu, kako biste lakše uočili krpelja na odjeći.

Prije odlaska na mjesta s bujnom travom ili grmljem upotrijebite sredstvo protiv krpelja. Nakon povratka kući pažljivo pregledajte mjesta na tijelu, poput udubljenja ispod koljena, oko trbuha i prsa, kao i prepone, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije