Bolest koju prenose krpelji imalo 14 posto ljudi, sve je češća

0
Hina
Bolest koju prenose krpelji imalo 14 posto ljudi, sve je češća
Foto: Pixabay / Krpelj (Ilustracija)

Više od 14 posto svjetske populacije preboljelo je lajmsku boreliozu, najčešću bolest koju prenose krpelji, prema istraživanju objavljenom danas.

Srednja Europa imala je najveću stopu zaraze s 20 posto, dok su muškarci stariji od 50 godina koji žive u ruralnim područjima bili najugroženiji, pokazala je studija objavljena u časopisu BMJ Global Health.

Stanje je rijetko smrtonosno, ali ljudi koje ugrize zaraženi krpelj često dobiju osip i pate od simptoma sličnih gripi, uključujući bolove u mišićima i zglobovima, glavobolju, mučninu i povraćanje. 

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Sarajevo: Dva muškarca uhapšena zbog teške krađe, jedan krao iz aparata za naplatu parkinga

Kako bi saznali koliko je lajmska bolest uobičajena širom svijeta, naučnici su prikupili podatke iz 89 studija. Bakterija Borrelia burgdorferi (Bb), koja uzrokuje bolest, pronađena je u krvi 14,5 posto od gotovo 160.000 ispitanika.

"Ovo je najsveobuhvatniji i najsuvremeniji ssistemski pregled svjetske prevalencije bolesti", rekli su naučnici.

Nakon srednje Europe, regije s najvećom stopom antitijela, slijede istočna Azija s 15,9 posto, zapadna Europa s 13,5 posto i istočna Europa s 10,4 posto.

Karibi imaju najnižu stopu, sa samo dva posto.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se učestalost bolesti koje prenose krpelji udvostručila u posljednjih 12 godina.

Razlozi rasta su dulja i suša ljeta zbog klimatskih promjena, migracije životinja, gubitak staništa i "sve češći kontakt s kućnim ljubimcima", navodi se u studiji.

Poljoprivrednici i radnici koji su redovito u kontaktu sa životinjama kao što su psi i ovce bili su najviše izloženi riziku ugriza zaraženog krpelja, pokazalo je istraživanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije