Ova biljka poboljšava krv, čisti pluća i ubija viruse

Radiosarajevo.ba
Ova biljka poboljšava krv, čisti pluća i ubija viruse
Twitter / Medvjeđi luk

Budući da raste početkom proljeća, medvjeđi luk svakako biste trebali potražiti pri vašoj idućoj šetnji šumom i proplancima.

Samonikla šumska biljka Allium ursinum, poznata i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk i šumski luk, često se naziva medvjeđim lukom jer je njima ova biljka prava proljetna poslastica.

Prepoznat ćete ga po intenzivnom mirisu “češnjaka”, a nemojte ga zaobilaziti jer je snažan prirodni antibiotik koji obiluje vitaminom C, sumpornim spojevima i brojnim drugim ljekovitim sastojcima, piše Večernji list.

Mnogi mu daju prednost  u odnosu na češnjak, a za to imaju barem tri razloga: raste samoniklo, nije tretiran pesticidima, a i ljekovitiji je od češnjaka, navodi se u literaturama narodne medicine.

Medvjeđi luk sadrži allicin, eterična ulja, alisulfide i polisaharide, a ukusni mladi izdanci, od kojih možete napraviti salate, krem-juhe, pesto, aromatično ulje, tinkture i slično, sadrže 20 do 50 mg vitamina C i karoten. Sadrži i vrijednemineralne soli.

Mladi listovi ove biljke beru se na proljeće i možete ih konzumirati svježe. Nemojte ih sušiti jer će tako izgubiti dosta ljekovitih svojstava. Odličan je prirodan lijek koji poboljšava pamćenje, pomaže kod respiratornih tegoba, sprečava bolesti srca i krvnih žila. Pomaže i kod nesanice i vrtoglavice, osteoporoze i artritisa. Štiti i od infarkta i jača srce.

Medvjeđi luk veže na sebe otrove i masnoće iz krvi, krvnih žila, crijeva i želuca te ih izbacuje iz tijela. Tinkturu od listova napravite u proljeće jer se mladi listovi beru tijekom travnja i svibnja, a lukovice na jesen, nakon cvatnje, jer tada sadrže najviše ljekovitih sastojaka. Osobe osjetljivog želuca trebaju lukovicu divljeg luka razrezati i ostaviti da stoji 2-3 sata u toplom mlijeku i nakon toga polako ga ispijati. Lukovice berite krajem ljeta ili u jesen.

Za proljetno čišćenje organizma i snižavanje lošeg kolesterola koristite se tinkturom. Odličan je izbor i za učinkovito snižavanje krvnog tlaka, jedna kura držat će krvni tlak stabilnim i do tri mjeseca. Potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe, pospješuje rad crijeva, liječi akutne i kronične proljeve, lijenost crijeva i tvrdu stolicu, odličan je izbor i kod crijevnih parazita, pomaže kod gihta i reume, mokraćnog mjehura.

Budite oprezni kod berbe medvjeđeg luka, jer on ima svoje otrovne dvojnike: mrazovac, čemeriku i đurđicu. Ako niste sigurni, vodite se time da medvjeđi luk ima intenzivan miris po češnjaku i obratite se stručnim osobama prije konzumacije.

Tinktura od lukovica i mladih listova

Operite i očistite 300 grama lukovica. U široku posudu ulijte oko 1 dcl rakije lozovače. Dodajte lukovice u rakiju i odmah nakon stavljanja u rakiju izgnječite ih drvenom žlicom. Dobivenu kašu prelijte u tamnu staklenku i dodajte još 9 dcl rakije, promiješajte i zatvorite. Ostavite dva-tri tjedna i povremeno potresite. Nakon toga lukovice protisnite da puste svu tekućinu, procijedite je u tamnu staklenku, dobro zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Konzumirajte dva do tri puta dnevno po čajnu žlicu tinkture umiješane u malo hladne vode.

Tinktura od listova:

Usitnite 200 grama listova i prelijte ih litrom rakije lozovače pa zatvorite staklenku. Ostavite da odstoji 20 dana uz povremeno protresanje. Nakon toga procijedite, prelijte opet u tamnu staklenku i dobro zatvorite. Uzima se kao i tinktura od lukovica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije