Otkrijte benefite Tuzlanske soli sa smanjenim sadržajem natrija

3
Promotivni tekst
Otkrijte benefite Tuzlanske soli sa smanjenim sadržajem natrija
Foto: Solana Tuzla / Tuzlanska so sa smanjenim sadržajem natrija

Hipertenzija je vodeći faktor rizika za razvoj arteroskleroze, bubrežnih i kardiovaskularnih bolesti, uključujući infarkt miokarda, moždani udar i zatajenje srca. Na krvni pritisak utiče mnogo faktora, a jedan od najčešćih je prehrana. Industrijska prerađena hrana sadrži "skrivenu so" koja ima ulogu da produži trajnost, pojačava okus gotovog proizvoda što dovodi do indirektno veće potrošnje soli.

So proizvedena u Solani d.d. Tuzla je prirodno bijela, ne sadrži teške metale te sam proces obrade jako je jednostavan, bez narušavanja njenog prirodnog porijekla. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje smanjenje unosa soli, a mnogi dokazi koji proizilaze iz različitih studija upućuju da se smanjenjem unosa soli (snižavanje sadržaja natrija) utiče na smanjenje krvnog pritiska.

Solana d.d. Tuzla kao društveno odgovorna firma u fokus stvalja krajnjeg potrošača pa i u dijelu zdravstvenog aspekta. Na tržištu BiH, a i šire kupci imaju dostupan novi tehnološki reformirani proizvod "So sa smanjenim sadržajem Na".

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

"So sa smanjenim sadržajem natrija je proizvod dobiven homogenizacijom kuhinjske soli i kalij hlorida. Proizvod po izgledu, ukusu i načinu upotrebe odgovara kuhinjskoj soli. Smanjenje unosa natrija i povećanje unosa kalija jedna je od prvih mjera koje se primjenjuju u lječenju hipertenzije. Kalij je na trećem mjestu po zastupljenosti i veoma važan za prenos nervnih impulsa, održavanje pH organizma, sniženja krvnog pritiska i regulaciju balansa vode, uklanjanje kiseline iz zglobova, smanjenje njihove ukočenosti i smanjenje grčenja mišića. So sa smanjenim sadržajem natrija ne preporučuje se osobama koje moraju da prate unos soli, te je za iste neophodno da prvo potraže savjet doktora", navode iz Solane d.d. Tuzla.

Osnovna preporuka kod visokog pritiska nije samo smanjenje unosa soli kroz direktno soljenje hrane, nego generalno smanjenje izvora soli kroz izbacivanje visoko prerađene hrane i vraćanje na cjelovito dobivenu hranu.

"Kod izbora soli krajnjeg potrošača bitni kriteriji su: njeno prirodno porijeklo (minimalna prerada), odsustvo teških metala (često prisutnih u morskim solima), pravilno jodiranje i zdravstveni aspekt (hipertenzija i druge bolesti koje gdje je neophodno smanjiti udio Na). Ova četiri kriterija zadovoljava tuzlanska so", ističu iz Solane d.d. Tuzla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije