Osvježite vaše ruže: Napravite ovo u svom vrtu i svi će im se diviti

0
Radiosarajevo.ba
Osvježite vaše ruže: Napravite ovo u svom vrtu i svi će im se diviti
Foto: gardeningknowhow.com / Ilustracija

Proljeće donosi buđenje prirode i početak vrtlarske sezone, a za vrtlare, to znači vrijeme za posao na ružičnjaku.

Evo nekoliko savjeta kako maksimalno iskoristiti proljetni period i osigurati prekrasan cvjetni display vaših ruža:

Kako obrezati ruže u proljeće

Ako su ruže narasle jako velike, proljetne reznice mogu, između ostalog, oblikovati grm. Također možete odrezati male pupoljke kako biste dobili dugačku stabljiku s jednim pupoljkom. Ako volite da vaše grmlje ima mnogo cvjetova, čak i malih, onda se rezidba može svesti na minimum. Orezivanje ruža može se koristiti i za sprečavanje starenja grma, što se radi uklanjanjem starih grana.

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Zašto je Balkanu, ali i svijetu potrebna Rezolucija o genocidu u Srebrenici?

Kada obrezivati ruže

Planirajte ovu rutinu kad jutarnji mraz prođe. Preporučuje se to učiniti prije nego pupoljci nabubre i procvjetaju. Počnite s preliminarnim pregledom. Ne zaboravite odrezati grane koje rastu unutar grmlja – to će poboljšati cirkulaciju zraka. Nemojte se zanositi i previše orezati svoje grmlje. Biljka ne bi trebala da izgubiti veći dio svoje zelene mase, ali korijen treba imati dovoljno snage i hranjivih materija da adekvatno učvrsti nadzemne dijelove.

Proljetna ishrana ruža

U proljeće se koriste mineralna gnojiva na bazi azota. Koriste se za zalijevanje ruža ili se posipa oko biljaka. Ova ishrana potiče rast grmlja. Amonijak nitrat je također pogodan. Gnojivo se primjenjuje u neotopljenom obliku, ali nakon pravilnog zalijevanja. Vrijedi potrošiti oko 20 grama proizvoda po ruži. Alternative možete pronaći i u prirodnim gnojivima. Na primjer, iskusni vrtlari koriste divlji kupus malih cvjetova. Razrijedite ga u jednakim dijelovima vodom i dodajte u tlo pored ruža.

Gnojivo od banana

Sve što vam treba je obična kora od banane. Kora sadrži više kalija i magnezija od samog voća. Ova dva minerala su ono što je ružama najpotrebnije. Zbog kora ruže cvjetaju sve duže, a njihova energija traje cijelu sezonu.

Šta uraditi ako pronađete plijesan na zemlji vaših sobnih biljaka?

Šta uraditi ako pronađete plijesan na zemlji vaših sobnih biljaka?

Kako to uraditi?

Prvo se sakupljaju i suše kore pojedenog voća. Osušite normalno na radijatoru, a zatim fino sameljite. Zakopajte u zemlju blizu korena. Vizualno procijenite dozu. Ovaj savjet je odličan čak i ako uzgajate nove biljke kako biste im pomogli da se ukorijene i zaista ih osnažili. Ako ne želite sušiti kore, možete ih zakopati svježe u blizini ruža. Djeluje na isti način. Lisne uši mrze miris trule kore od banane.

Gnojivo napravljeno od koprive

Kopriva je korov koji ima svojstva koja stimuliraju rast biljaka zbog visokog sadržaja azota. Gnojivo od koprive je stoga idealno za potporu tla u proljeće. Za pripremu trebat će vam kilogram svježe koprive i 10 litara vode. Stavite reznice u posudu i napunite je vodom. Pokrijte i fermentirajte na tamnom mjestu oko dvije sedmice. Svakodnevno miješajte. Zatim dodajte vodu da je razrijedite u omjeru 1:10 i vaše domaće gnojivo od koprive je spremno. Zalijevanje biljaka ovim gnojivom osigurat će da pravilno rastu i cvjetaju, piše Dom i dizajn.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije