Ostaju vam bijele fleke od praška: Naučite kako se pravilno pere šareni veš

1
Radiosarajevo.ba
Ostaju vam bijele fleke od praška: Naučite kako se pravilno pere šareni veš
Foto: Pixabay / Ilustracija

Veš je potrebno pravilno sortirati u više grupa i prati ga na odgovarajućim temperaturama. Sjajna stvar je što mašine za veš imaju mnoštvo različitih opcija, od ručnog pranja do iskuvavanja, pa je veoma lako da sve podesite.

Sortiranje u više grupa

Sortiranje garderobe je polazna tačka. Važno je da odvojite tri ključne grupe – bijeli veš, tamni veš i šareni veš. Na taj način će se boja veša očuvati i neće mješati sa drugim bojama.

Kako biste bili sigurni da ni jedan komad neće promeniti svoju boju u mašinu za veš ubacite takozvane hvatače boja. Možete ih pronaći u bilo kom super marketu ili drogeriji. U pitanju su bijeli papirići koji će tokom pranja "uhvatiti" svu boju koju odjeća pusti, kako ta ista boja ne bi završila na nekom drugom komadu garderobe.

Zahiragić odgovorio Helezu: "Nazvao me lažovom, iako ja nikada ne lažem"

Zahiragić odgovorio Helezu: "Nazvao me lažovom, iako ja nikada ne lažem"

Odgovarajuće temperature

  • Bijeli veš morate prati na visokim temperaturama sa pretpranjem. Najbolje je na 90 stepeni.
  • Šareni veš perite na temperaturi od 30 do 50 stepeni.
  • Tamnu odjeću, teksas i crno perite na temperaturi od 60 stepeni.
  • Jorgane, ćebad, zavese, svilu i vunu perite na 30 stepeni.

Prašak i omekšivač

Ono o čemu bi trebalo da vodite računa je i količina praška i omekšivača koji koristite. Nema potrebe da sipate više od preporučene doze. Postoji mogućnost da se on onda neće dovoljno isprati ili da će ostaviti bijele tragove na garderobi.

Još nekoliko savjeta za pranje veša

Ono što vam može skratiti vrijeme i olakšati posao jeste da pratite etikete na garderobi. Na njima je uvijek naznačeno na koliko stepeni treba oprati taj komad.

Također je važno da stvari, pogotovu one sa nekom aplikacijom na sebi, prije pranja okrenete na naličje kako ne bi došlo do oštećenja. Obavezno provjerite sve džepove kako ne bi neki sitan predmet, poput metalnog novca, oštetio veš mašinu, prenosi Žena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije