Orgazmom protiv tegoba: Najvažnije je da seks ne upražnjavate rjeđe od ovoga

Radiosarajevo.ba
Orgazmom protiv tegoba: Najvažnije je da seks ne upražnjavate rjeđe od ovoga
Foto: Pexels / Ilustracija

Najnovija britanska istraživanja pokazala su da muškarci koji uživaju u seksu samo dvaput sedmično, imaju dvostruko manji rizik od infarkta, u usporedbi s pripadnicima jačega spola koji to rade jednom mjesečno.

Naime, osim zadovoljstva, seks doprinosi i jačanju imuniteta, boljem spavanju, oslobađanju od stresa, ali i sagorijevanju suvišnih kalorija.

Stres, fizički umor, zdravstveni i novčani problemi, smanjenje seksualne želje, kao i loši partnerski odnosi najveći su krivci za loš seksualni odnos.

Dokazano je da se u trenutku orgazma nivo hormona oksitocina povećava peterostruko, što dovodi do trenutačnoga ublažavanja boli, ističu stručnjaci.

Prilikom orgazma luči se i hormon dehidroepiandrosteron, koji poboljšava imunitet, pomlađuje tkivo te održava kožu zdravom.

Muškarci koji dožive barem dva orgazma sedmično, generalno duže žive od muškaraca koji imaju jedan orgazam u mjesecu.

Također, poboljšava se i cirkulacija zbog povećanog broja otkucaja srca tokom odnosa te dotoka svježe krvi u organe i stanice.

Na ovaj se način ljudsko tijelo oslobađa i umora.

Nakon vođenja ljubavi ljudi se opuste i lakše utonu u kvalitetan san, koji je takođe važan za očuvanje dobroga zdravlja.

Redovan seks čini čuda i s viškom kilograma, kao i s obujmom struka. U polusatnom seksualnom odnosu sagorimo više od 80 kalorija, prenosi Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije