Oprez: Ovih 10 stvari ne smijete nikako bacati u WC šolju

0
Radiosarajevo.ba
Oprez: Ovih 10 stvari ne smijete nikako bacati u WC šolju
Foto: Pexels / Ilustracija / WC šolja

Prosječna WC šolja može se 'nositi' s puno prirodnog otpada i toaletnog papira, ali nije dizajnirana za druge stvari.

U WC šolji i bi se uvijek trebale naći samo 3 stvari - velika nužda, mala nužda i toalet papir. Najbolji način da ne zovete često vodoinstalatera je da držite ostalo smeće podalje od WC šolje jer možete napraviti poplavu i začepiti cijevi. 

Zubni konac

Konac za čišćenje zuba se ne razgrađuje u vodi i zato vam može izazvati probleme. Konac može ostati u cijevima odvoda, a velike količine konca mogu se zapetljati u klupko i vrlo brzo se pretvoriti u čep.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Ulje

Hrana koju jedete u WC šolji bi se trebala naći isključivo putem vaše probave. Iako je ulje tekuće, na niskim temperaturama ono postaje kruće te se taloži u cijevima, baš kao i po krvnim žilama. S vremenom otvor cijevi postaje sve uži i uži, a rezultat toga vam je sigurno jasan.

Flasteri

Većina flastera napravljena je od plastike, koja nije biorazgradiva te zbog toga zagađuje okoliš, ali se može zaglaviti u cijevima i izazvati začepljenje odvoda.

Uz pomoć kombinacije ova četiri prirodna sastojka očistite cijeli dom, oduševit ćete se

Uz pomoć kombinacije ova četiri prirodna sastojka očistite cijeli dom, oduševit ćete se

Lijekovi

Iako su topljivi u vodi i neće začepiti odvod, tablete zagađuju vodu koja potom odlazi u naše rijeke. Kanalizacijski filteri ne mogu takve hemikalije izdvojiti iz otpadnih voda i zato budite pametni i odgovorni.

Vlažne maramice

Iako ih zovemo maramicama, one nisu od istog sastava kao one papirnate. Vlažne maramice poput onih za bebe ili higijenu ruku ne mogu se razgraditi te time zagađuju okoliš, ali mogu ostati u cijevima i izazvati začepljenje odvoda.

Vlažne maramice

Žvakaće gume

Nikada ne bacajte žvakaće gume u WC šolju. Neće se otopiti u vodi, ali će u kombinaciji s drugim otpadom začepiti cijevi. 

Higijenski ulošci i tamponi

Postoji veoma dobar razlog zašto na vratima toaleta u restoranu stoji natpis - tampone i uloške bacajte u kantu za smeće. Ova higijenska pomagala upijaju veliku količinu tekućine zbog čega se mogu toliko proširiti da u trenu mogu začepiti odvodnu cijev.

Štapići za uši i tuferi

Oba higijenska pomagala nisu biorazgradiva te se mogu zaglaviti u cijevima, a vata u doticaju s tekućinom povećava svoj volumen 3 do 5 puta. Dovoljni razlozi zašto da ih bacite u kantu za smeće.

Vata

Opušci od cigarete

Filter cigarete je napravljen od spužvastog materijala koji upija vlagu i povećava svoj volumen, a ne može se razgraditi. Dovoljan razlog da opuške nikada ne bacate u WC šolju.

Mnoge opasnosti u toaletnom papiru: Tri savjeta kako se zaštititi

Mnoge opasnosti u toaletnom papiru: Tri savjeta kako se zaštititi

Kosa i dlake

Iako dolazi iz našeg tijela to ne znači da im je mjesto u zahodu. Dlake su tanke i nisu razgradive u vodi, a više dlaka zajedno lako će se zapetljati i stvoriti klupko koje je najčešći uzročnik začepljenih odvoda u kućanstvu. Isto vrijedi i za dlake od kućnih ljubimaca, piše Zadovoljna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije