Mnoge opasnosti u toaletnom papiru: Tri savjeta kako se zaštititi

1
Radiosarajevo.ba
Mnoge opasnosti u toaletnom papiru: Tri savjeta kako se zaštititi
Foto: Pexels / Toaletni papir

Većina ljudi često ne razmišlja o potencijalnim opasnostima koje toaletni papir može predstavljati po zdravlje. Uobičajeno je da tražimo mekan i bjelji papir koji će unaprijediti iskustvo u kupaonici, no malo tko razmišlja o hemikalijama koje se koriste u proizvodnji. Saznajmo više o ovom važnom aspektu higijene.

Postoji više od 100.000 hemikalija koje se koriste u komercijalnim proizvodima od papira, a mnoge od njih mogu imati potencijalno štetne učinke na zdravlje. Jedna od najproblematičnijih hemikalija je hlor, često prisutan u proizvodima poput dječjih maramica, papirnatih peškira, filtera za kafu te kutija za mlijeko. Ove tvari mogu prodrijeti kroz kožu i dospijeti u krvotok, izazivajući različite reakcije u tijelu. Hlorni izbjeljivač, koji se često koristi u proizvodnji toaletnog papira, može generirati opasne toksine poput dioksina i furana. Ovi toksini se nakupljaju u tijelu i mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju zdravlju, s dioksinom kao jednom od najkancerogenijih hemikalija poznatih znanosti.

S obzirom na ove informacije, evo nekoliko savjeta kako se zaštititi:

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Koristite nebijeljeni toaletni papir:

Nebijeljeni toaletni papir, koji nije podvrgnut procesu izbjeljivanja hlorom, može biti bolji izbor za očuvanje zdravlja. Ovaj papir zadržava prirodnu boju celuloze i smanjuje izloženost potencijalno štetnim hemikalijama.

Kupujte od provjerenih proizvođača:

Pažljivo čitajte deklaracije proizvoda i birajte proizvođače s certifikatima koji jamče sigurnost i kvalitetu proizvoda. Odlučite se za brendove koji su poznati po visokim standardima i povjerenju potrošača.

Razmotrite alternative:

Razmislite o alternativama poput bidea ili instalacije malog tuša uz WC školjku kao ekološki prihvatljiviju opciju, čime ne samo da ćete sačuvati zdravlje nego i doprinijeti očuvanju okoliša.

Promišljeno biranje proizvoda koji se koriste u svakodnevnom životu može imati značajan utjecaj na opće zdravlje i okoliš, piše Slobodna Dalmacija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije